Basen är reggaens blod

En tung basgång är ofta ett vinnande recept för en bra reggaelåt. Hur bra basgången är beror på två viktiga faktorer – svänget och tyngden. Man kan även lägga till hur pass väl basen synkar med trumkompet.

Jag har hört många och åter många fantastiska basgångar under mina många reggaeår. De fantastiska basgångarna spänner från 60-talets rocksteady till dagens moderna roots, där man i och för sig ofta återvänder det bästa från reggaens tidiga dagar, exempelvis klassiska riddims som “Real Rock” och “Sleng Teng”.

fally-loverDe tyngsta och svängigaste basgångarna hittar man ofta i den tidigare dancehall-genren. Producenter som Henry ”Junjo” Lawes och Linval Thompson hade en bra förmåga att visa var skåpet skulle stå. Lyssna bara på skivorna ”Fally lover” med Johnny Osbourne och ”No more friend” med The Meditations. Två exempel på hur en bas ska hanteras.

no-more-friendNu är det inte bara producenten som är skyldig till basgångarna. Basisten kan ju också ha ett finger med i spelet. Ska man välja en basist att kicka in i allstar-lineup så är valet enkelt – Errol ”Flabba” Holt i Roots Radics slår alla konkurrenter på fingrarna. Även Leroy Sibbles, som fingrade på basen i många av Studio Ones mest klassiska inspelningar.

Det finns som sagt mängder av basgångar som förtjänar en guldstjärna, men tvingar jag mig att välja tre just nu, så är följande några favoriter:

Basen i ”Love hangover” med Horace Andy. Cover på Diana Ross klassiska disco-dänga. Inspelad i Wackies studio i New York med Lloyd ”Bullwackie” Barnes bakom spakarna.

Instrumentala ”Havendale rock” med Augustus Pablo är en annorlunda låt med djärv bas. Ett måste för alla som gillar minimal reggae. Producerad av the man himself.

Klassikern “Ice cream love” med Johnny Osbourne. Producerad av Junjo med Flabba Holt på bas. Kan inte bli annat än fantastiskt.

Vilka är dina favoritbasgångar?

1 Comment

Filed under Krönikor

One response to “Basen är reggaens blod

  1. Jojo

    Jag gillar Scooters basgångar! Fin blogg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s