Tre trumbeat – 40 år med reggae

Basen är reggaens blod konstaterade jag i förra veckan. Om så är fallet, vad är då trummorna? Kanske hjärtat, kärlen eller blodådrorna.

Hur som helst – trummor är en precis lika vital del inom reggae som bas. Var för sig gör basen och trummorna ingen glad. Det är tillsammans de skapar magi. ”No man is an island” som Dennis Brown konstaterade 1970.

Det finns många olika genrer inom reggae – roots, dub, ragga, ska, rocksteady m fl. Men det finns bara tre trumbeat. Vi har ”one drop” som användes flitigt till och med 1976. Sen har vi ”rockers” som var populärt mellan 1976 och 1980. Till sist finns ”dancehall” som uppfanns 1981, och ännu är aktuellt, precis som de två andra, men samtliga i uppdaterade versioner.

Skillnaderna mellan de olika trumbeatsen är inte särskilt tydlig, även för mig som lyssnat på reggae i många, många år. Det handlar om hantering och precision av baskagge, hi-hat och virveltrumma. Eftersom jag inte själv är trummis har jag själv svårt att sätta ord på det.

Därför är det så fiffigt att någon annan gör jobbet åt en, och förklarar. Litelet – ett alias på forumet på Roots-archives – har nämligen satt ihop en film som förklarar skillnaderna mellan de tre trumbeatsen. Kortfattat kan man säga att ”one drop” är slöare och långsammare, medan ”dancehall” är betydligt mer energisk i stilen.

”One drop” är fortfarande högaktuellt, likaså dancehall. Musiken låter annorlunda, medan trumbeatet är exakt detsamma. Underbart att historien fortfarande kan vara så aktuell. Lyssna exempelvis på The Wailers klassiska album ”Catch a fire” från 1973 eller Burning Spears självbetitlade från samma år. Jämför sedan med skivbolaget Greensleeves purfärska ”Nylon riddim”. Likheterna är slående.

Eller ta Toyans ”How the west was won” från 1981, och jämför med dagens låtar från Mavado och Busy Signal.

Den här kunskapen är kanske lite överflödig. Men det är rätt kul att kunna datera låtar endast med hjälp av trumbeat , eller att kunna säga på middagen – ”Marley, jahaja, han lirade ju bara slö one drop, tacka veta jag dancehall, där är det en massa skön energi”.

1 Comment

Filed under Krönikor

One response to “Tre trumbeat – 40 år med reggae

  1. Anna

    Bra med lektioner i multimedia!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s