20 bästa reggaealbumen på Spotify

Spotify är en riktigt bra nätbaserad musiktjänst. Man laddar ner en programvara från vilken man sedan streamar – lyssnar i realtid – musiken.

För närvarande finns flera miljoner låtar. Och det finns faktiskt förvånansvärt mycket reggae – såväl singlar som EPs och hela album från tidigt 60-tal fram till idag. Om man kikar på vilka album Spotify fått rättigheter till, så verkar det som att de slutit avtal med skivbolag som Greensleeves, Blood and Fire (numera nedlagt) och Virgin (numera EMI). Det är skivbolag som under många år släppt fantastiska skivor – Virgin släppte på 70-talet klassiska skivor med bland annat The Mighty Diamonds och U Roy, Greensleeves har länge varit mästare på dancehall, och Blood and Fire var under några år ledande på återutgivningar av obskyra artister och skivor, exempelvis The Chantells.

lone-ranger1Spotify har tyvärr inte allt man vill ha. Katalogen består till stor av samlingsskivor och greatest hits. Men några klassiska guldkorn går det allt att gräva fram Och det har jag ägnat ett par minuter åt att göra.

Ladda ner länken nedan, så får du tillgång till 20 av de bästa och mest klassiska reggaealbumen som Spotify har att erbjuda. Jag har bara valt album av en artist eller grupp. Det ingår alltså inga samlingsskivor. I mesta möjliga mån har jag försökt att hitta originalalbumet, och inte någon nyutgåva eller greatest hits. Allt för att försöka få till någon form av originalkänsla.

http://open.spotify.com/user/erikma/playlist/625McrRsPUqwt2RAyb3GKq

u-roy1Den observante märker nog att jag i princip endast valt gamla alster. Den absoluta merparten av skivorna är från 70-talet. Varför? Svaret är lika enkelt som det är sant; det var ju då det gjordes bäst reggae.

Hade jag valt ur den egna skivsamlingen hade listan på de 20 bästa reggaealbumen sett lite annorlunda ut. Exempelvis fattas skivor från Studio One helt, vilket inte är särskilt rättvisande.

Har du exempel reggaeskivor på Spotify som inte är med på listan, men borde vara där? Tips och åsikter tas givetvis mycket gärna emot.

Leave a comment

Filed under Krönikor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s