Vad är en riddim?

En riddim – rhythm på vanlig engelska – är grundreceptet till en reggaelåt, framförallt bas- och trumpartierna. Man skulle även kunna kalla en riddim för låtens “groove” eller “beat”. En riddim är alltså låtens grundplåt, och den del man sedan bygger vidare på med övriga instrument och sång.

En enskild riddim kan ligga till grund för många olika låtar eftersom den fungerar mer som stomme. Det bäddar för att upphovsrättsinnehavaren till en enskild riddim – vanligtvis producenten – så gott som alltid får den plagierad. På Jamaica är det inget negativt, snarare en hyllning till ett väl utfört verk. En annan artists eller producents tolkning av en riddim kallas för version.

I dag finns hundratals eller kanske tusentals olika riddims. De äldsta skapades redan på 60-talet, framförallt av producenten Clement “Coxsone” Dodd som ägde berömda studion Studio One samt skivbolaget med samma namn. De riddims han skapade då är odödliga och högaktuella även i dag, exempelvis klassiska Drum song, Full up, Throw me corn och Real rock. En bra introduktion till klassiska riddims från Studio One är skivor såsom Studio One Groups, Studio One Rockers och Studio One Kings. Alla utgivna på eminenta skivbolaget Soul Jazz Records.

De riddims som är mest populära har gjorts i hundratals olika versioner. Riddims som visat sig mäkta populära är – bortsett från ovan nämnda – bland annat Sleng Teng (över 215 olika versioner), Tempo (över 113 olika versioner) och Heavenless (över 300 olika versioner).

Fastnar man för en enskild riddim finns många möjligheter att höra fler versioner. Antigen går man in på någon nätbaserad sökmotor för riddims, exempelvis Riddimguide eller Algoriddim, och hittar andra versioner. Eller så köper man ett så kallat one-rhythm album. Skivbolag som Greensleeves och VP ger regelbundet ut skivor med olika versioner på populära riddims. Greensleeves har dessutom påbörjat en samlingsserie där varje album innehåller ett antal populära riddims, snarare än hela skivor med en enskild. Samlingsserien heter Classic rhythms och första skivan släpptes för ett par veckor sedan.

Genom samlingsskivorna har jag hittat flera nya favoriter på mina de riddims jag gillar mest. Ge dig ut och leta du också. Det kommer att ge resultat.

2 Comments

Filed under Krönikor

2 responses to “Vad är en riddim?

  1. Pingback: Republik torsdagen den 7 maj – “Josie Wales, Burning Spear, Supercat” « Reggaemani

  2. Pingback: Unga arga män, gamla lugna gubbar « Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s