Gräsliga skivomslag

Reggaen kopplas flitigt ihop med marijuana. Det är inte konstigt eftersom drogen bland annat används för att komma närmare Gud inom rastafarireligionen.

På 70-talet – då roots-reggaen gjorde sitt intåg – var det hyfsat populärt att pryda skivomslagen med gräs på ett eller annat sätt. Det kunde vara en person som rökte en fet joint eller en bild av en marijuanaplanta.

De rökigaste skivomslagen är sällan de bästa (exempelvis platsar inget in på listan över schyssta skivomslag jag skrev om här). Däremot ska man inte underskatta deras dragningskraft. De sticker onekligen ut i mängden. Se bara på den nerrökta killen på omslaget till The Revolutionaries Vital dub (huvudsakligen versioner av Mighty Diamonds magnifika debutalbum Right time).
vital-dub

Peter Tosh bedrev under sin musikkarriär korståg i många frågor, bland annat för legaliseringen av gräs på skivan Legalize it. Argumenten var flera – bra mot influensa, astma och tuberkulos. Ingen dålig medicin med andra ord. På skivans omslag sitter Peter Tosh demonstrativt på ett fält med marijuanaplantor och röker vad som sannolikt är gräs.
legalize-it

Dread in a babylon – U Roys mästerliga platta från 1975 – är två av de rökigaste skivomslagen jag stött på. Båda utgåvorna av plattan illustrerar U Roy i fin form med en bong i högsta hugg.
u-roy
u-roy-2

Det finns även ett antal tecknade skivomslag som illustrerar gräs och rökande på lite olika vis. Dels finns Augustus Pablos Ital dub
ital-dub

…dels Winston Rileys Meditation dub med en grym version av Stalag-riddimen.
meditation-dub

Även inom re-issues finns det exempel på marijuanadoftande skivomslag. Skivbolaget Pressure Sounds har en trevlig tradition av schyssta skivomslag, och Packin House med Little Roy gör ingen fan av rök besviken.
little-roy

Vinnaren bland gräsliga omslag är ändå The Wailers subtila gräshyllning på skivomslaget på storbolagsdebuten Catch a fire. På nedanstående skivomslag framgår tyvärr inte att det är utvikningsbart till en zippotändare. Ett klassiskt skivomslag som trycktes i ganska liten upplaga. De som lagt vantarna på ett exemplar kan skatta sig lyckliga och skratta hela vägen till banken.
wailers
Tack till Roots Archives för skivomslagen.

1 Comment

Filed under Krönikor

One response to “Gräsliga skivomslag

  1. Pingback: Marijuanadoftande favoriter « Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s