Reggaerullen Rockers regerar än

Nästan alla musikgenrer har sina klassiska filmer. LSD-rocken har filmen om The Doors, hip-hopen har 8 Mile och soul-popen Purple Rain. Samtliga ganska uppmärksammade och kritikerrosade. The Doors-filmen är exempelvis regisserad av självaste Oliver Stone och i 8 Mile spelar Eminem sig själv – något som givetvis innebär extra uppmärksamhet.

Musikfilmerna kan delas in i två kategorier – musikdokumentären samt filmen med musiker och artister i rollerna. Musikdokumentären kan i sin tur delas in i två olika varianter, dels den regelrätta dokumentären med bandintervjuer, exempelvis The Last Waltz om The Band, dels de mer biografiska musikdokumentärerna med skådespelare i rollerna, exempelvis Ray med Jamie Foxx eller Walk the Line med Joaquin Phoenix och Reese Witherspoon.

Om reggae har det gjorts ett antal regelrätta dokumentärer, främst om Bob Marley. Men, det har även spelats in ett antal vanliga spelfilmer med såväl riktiga skådespelare som musiker och artister i rollerna.

rockers_rasta_movieRockers är en av de mest klassiska reggaefilmerna. Den spelades in under reggaens guldår 1977 och gick upp på bio 1978. I huvudrollen hittar man trummisen Leroy ”Horsemouth” Wallace, som spelat på klassiska skivor som Marcus Garvey med Burning Spear, Right Time med Mighty Diamonds och Joseph’s coat of many colours med Dennis Brown.

I Rockers kretsar handlingen kring hans karaktär ”Horsemouth” – en trummis som jobbar på att sadla om från musiker till skivförsäljare. För att dra igång skivförsäljningen behöver han ett transportmedel – en motorcykel han lånar pengar till att köpa, och som naturligtvis döps till slagkraftiga Lion of Judah. När väl skivförsäljningen börjat att lossna stjäls motorcykeln av en maffialiknande organisation, något som får ”Horsemouth” att se rött.

Nu är det kanske inte handlingen man minns bäst efter att ha sett Rockers. Inte heller minns man de halvtaskiga skådespelarinsatserna från legendariska reggaemusiker som Jacob ”Killer” Miller, Richard ”Dirty Harry” Hall eller Jack Ruby. Det man minns är den grymma musiken, den märkliga färgläggningen, de schyssta kläderna och det svårförstådda språket. Regissören och manusförfattaren Ted Bafaloukos – som inte är jamaican – hade det nog tufft i regissörsstolen.

Rockers är en svårt grym kultfilm med ett osedvanligt bra soundtrack. Vad sägs om klassiker som poppiga We A Rockers med Inner Circle, Fade away med Junior Byles eller Jah no dead med Burning Spear – versionen i filmen är a cappella och nästan bättre än originalet.

Oavsett om du gillar reggae eller inte, så är Rockers ett stycke musikhistoria, nyttig för alla musikälskare.

1 Comment

Filed under Recensioner

One response to “Reggaerullen Rockers regerar än

  1. Pingback: Vernon Maytone is still in fine form | Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s