I skuggan av Marley

Marley_Bob_004_C_c_MOA_(Nov_27_1979_Roxy_Theater).jpgFör de flesta ofrälsta är Bob Marley den musiker som är mest förknippad med reggae. Kanske, kanske finns Desmond Dekker, Toots & The Maytals eller Jimmy Cliff gömda någonstans i medvetandet.

De är tillsammans med Bob Marley de som internationellt skördat Jamaicas största musikaliska framgångar. Men i deras skugga finns ett antal artister som många gånger varit större i det karibiska hemlandet, haft än större inflytande på musiken och lämnat ett större musikaliskt arv.

Jag tänker i huvudsak på artister som Dennis Brown, Burning Spear och Jacob Miller under 60- 70- och 80-talen samt Garnett Silk som med buller och bång äntrade scenen under 90-talet. De här fyra är på intet sätt okända, men de har aldrig lyckats nå stora, internationella framgångar. Visst, Jacob ”Killer” Miller var sångare och frontfigur i Inner Circle (japp, samma grupp som efter hans bortgång levererade Bad Boys och Sweat). Under hans ledning spelade de även in ledmotivet till filmen Rockers som blev en skaplig framgång.

Frågar du någon musikkunnig så är det ändå inte säkert att de hört talas om Dennis BDennis Brown, Burning Spear, än mindre Garnett Silk. Detta trots att de i reggaekretsar varit oerhört betydande artister och skapat hela skolor för sina respektive sångtekniker, vilka hörs på efterföljande artister. Lyssna exempelvis på Brown-kopiorna Frankie Paul och Luciano, eller Daweh Congo som gått i Burning Spears fotspår.

Jänkaren Ras Shiloh går så långt att han kategoriseras som Garnett Silk-imitatör. Inget fel med det – Garnett Silk hann inte spela in särskilt mycket så jag gläds åt att han fått en värdig efterföljare.

burning_spear02Även Bob Marley själv har givetvis arvingar. Lyssna exempelvis på Nasio Fontaine som låter som att han vuxit upp på samma bröstmjölk som sin idol. Men trots Marleys bidrag till reggaen har både Burning Spear och Dennis Brown haft större inflytande och genomslag på reggaens utveckling än vad han har haft. Deras arv är reggaens kanske bäst bevarade hemlighet, och jag tycker att det är dags att lyfta fram dem i reggaens Hall of Fame.

2 Comments

Filed under Krönikor

2 responses to “I skuggan av Marley

 1. Intressant…
  Enligt mina källor så var det Bob Marley som inspirerade Winston Rodney/ Burning Spear att kontakta Studio One.

  Culture, som är en av mina absoluta favoriter, hyllade Bob Marley i sången “The Psalm Of Bob Marley” vars text är låttitlar av Bob Marley till Cultures musik.

  Jag vill även citera Judy Mowatt; medlem i I-Threes, Bob Marley & The Wailers kör: “All musik som han har lämnat kvar är som ett uppslagsverk. När du behöver referera till en viss situation eller kris, så finns det alltid en Bob Marley sång att relatera till. Bob var en musikalisk profet.”

  Det som är positivt är att det finns så mycket bra musik från “ön”…

  • reggaemani

   Bob Marley och Winston Rodney var båda från St Ann’s Bay på Jamaica, så det stämmer säkert att Marley inspirerade Rodney att söka sig dit. Och tur var det. Det var nog inte många under det sena 60-talet som förstod vilken fanastisk talang Rodney var. Hans första singel Door peeper var ju inte direkt lika lättsmält som exempelvis reggaen från The Pioneers och Nicky Thomas.
   I Roy har också gjort en Marley-hyllning. På skivan Ten Commandments bär varje spår en Marley-titel.
   Fascineras varje dag över hur mycket fantastik musik den där lilla ön lyckats, och fortfarande lyckas, producera. / Erik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s