Unga arga män, gamla lugna gubbar

Unga arga män kallades ett gäng författare i Storbritannien på 50-talet. Unga arga män var även de som gav Piratpartiet ett mandat i helgens EU-val.

Men man kan vara ung och arg utan att vara vare sig brittisk författare eller anhängare av en politisk rörelse. Det räcker gott att ha en tung riddim och en röst som låter som ett stenbrott.

Är man ung och deejay i dagens reggaevärld är det nästan kutym att låta förbannad – vare sig du är det eller inte. Uttrycket ligger inte i musiken eller i texterna. Det ligger i den sträva sången eller toastingen.

Deejays som Buju Banton, Bounty Killer och Sizzla var tidiga med att skrika sig hesa på vax. Under 90-talet var de företrädare för den så kallade concious dancehall-rörelsen, och har sedan dess fortsatt raspigt mässa för Jah och ett i allmänhet gudfruktigt liv.

Men under senare år har det hänt något. Flera av de deejays som äntrade scenen på 90-talet har ändrat sin musikaliska inriktning, eller snarare, frångått sin ursprungliga sångstil.

Både Buju Banton och Sizzla har lugnat sig påtagligt under senare år. I en recension för några veckor sedan gick jag så långt att jag kallade Buju Bantons skiva för smörig, något jag aldrig trodde skulle hända.

När man blir äldre förändras perspektiven. Det kanske är barn, ett seriöst arbete eller att man bara tröttnat på att ständigt vara förbannad på allt och alla.

För många musiker är visserligen ilskan en drivkraft. Det hörs tydligt i exempelvis punken, där de yngsta banden har de stökigaste och snabbaste riffen, medan de som varit med ett tag anpassat sig med åldern och blivit mjäkigare.

297_burroDet känns därför tryggt att det fortfarande finns arga gamlingar. Lyssna exempelvis på Burro Banton och jämför hans debutskiva Buro från 1983 med singeln Badder Dan Dem från 2007. Den mannen har gjort en fascinerande resa tvärtemot alla musikaliska regelverk.

1 Comment

Filed under Krönikor

One response to “Unga arga män, gamla lugna gubbar

  1. Pingback: Capletons eld brinner ut « Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s