Sexiga skivomslag

Sex säljer. Tidningar, TV och andra medier har regelbundet rubriker i stil med “Så fixar du det heta semestersexet” eller “Här är TV-stjärnans bästa sextips”. Men det är rubriker. Bilder är desto mer sällsynta i rumsrena medier. Då får man söka sig någon annanstans. Och det behöver inte bli långt. Det räcker med att sträcka sig till skivbacken och plocka fram några gamla reggaegodingar från ett par decennier bakåt i tiden.

På 60-, 70-, och 80-talet var nämligen halvnakna skivomslag ett ganska regelbundet inslag i reggaen. Skivbolagen som gick fram hårdast var Trojan Records och Pama Records. Skivomslagen pendlar från mjuk erotik till regelrätt porr, om än i den mjukare skolan.

Trojan hade exempelvis en hel serie samlingsplattor med halvklädda kvinnor i olika poser på skivomslagen. Samlingsserien hade talande nog titeln Tighten Up och finns i åtta olika utgåvor. Den mest vågade är nog den sjätte utgåvan med en naken kvinna omslingrad av en orm på skivomslaget.

3397

Skivbolaget Pama – som startade sin verksamhet efter att Trojan nått stora framgångar – var inte sena att haka på trenden. De döpte sin version av Tighten Up till Straighten Up. Men den var nog en betydligt sämre försäljningsframgång och gavs endast ut i fyra versioner. Den mest vågade utgåvan är den första med en naken kvinna som sitter på knä.

Straighten up-Pama

Pama gav även ut samlingsskivan Something Sweet the Lady med ett hyfsat vågat skivomslag.

Something sweet-Pama

De här plattorna gavs huvudsakligen ut innan roots-reggaen gjort sitt intåg med texter som hyllar Gud och marijuana. Därför är det en smula förvånande att hitta ett sexigt omslag från skivbolaget Third World, som huvudsakligen gav ut artister med rättfärdiga budskap och musik.

447

Innan Bob Marley & The Wailers blev världskända genom plattor som Catch a fire och Burnin’ hade de en kort period på Trojan. Sannolikt hade de rättfärdiga The Wailers inte mycket att säga till om när skivomslaget till Lee Perry-producerade Soul Rebels var en halvnaken kvinna med automatvapen.

3089

På 80-talet – när smaken i allmänhet var ganska risig – så lyckades både Ken Boothe och Welton Irie att ge ut varsin skiva med några av de gräsligaste omslagen som skådats i genren.

694

2708

Det man vant sig vid är ju att se halvnakna kvinnor på skivomslagen. Därför blir man förvånad – och nästan lite glad – när man hittar det här hunkiga omslaget med okända Love Sensi.

copyoflovesenlpcover5ty

Musiken på de här plattorna är av ganska olika kvalitet. Höjdpunkterna är Soul Rebels med The Wailers och Showcase med The Uniques, medan Who gets you love med Ken Boothe och It feels so good med Welton Irie inte några av deras musikaliska höjdpunkter.

Tack till Roots Archives för skivomslagen.

Leave a comment

Filed under Krönikor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s