Marleys låtar åter på Gröna Lund

Det är över trettio år sedan reggaekonserten alla svenskar talar om. Den 10 juni 1976 stod Bob Marley på Gröna Lunds scen och rev av ett antal mästerverk.

I kväll stod den enda kvarvarande medlemmen i The Wailers på samma scen och framförde både egna alster och ett antal signerade Bob Marley. Bunny Wailer är av många betraktad som en levande legend. Han har varit i branschen sedan tidigt 60-tal och spelat in en rad klassiker både på egen hand och tillsammans med The Wailers.

Vitskäggiga Bunny Wailer kliver på scenen klädd i en vit dress, rastahalsduk, solglasögon och en virkad väst i svenska flaggans färger. Han ackompanjeras av ett tajt band med en fullfjädrad blåssektion och en kör bestående av tre män på ålderns höst. Medan kören under kvällen gungar långsamt i takt med musiken, så har Bunny Wailer själv energi som en tonåring.

Han rör sig obehindrat över hela scenen och river av den ena klassikern efter den andra, bland annat ett medley från kritikerrosade debutalbumet Blackheart Man från 1976. Och det är i huvudsak åt den perioden – under kvällen kallad memory lane – den nästan två timmar långa konserten ägnas.

Den inledande timmen vigs åt eget material, medan den andra består av klassiska Bob Marley-låtar samt en och annan från The Wailers och Peter Tosh. Den låt som drar mest applåder är faktiskt marijuanahyllningen Legalize It av Peter Tosh.

Två timmar är en lång konsert, och det krävs en hel del för att hålla intresset uppe under så lång tid. Därför är tempohöjningen med skaklassiker som I Stand Predominate och I’m the Toughest ett välkommet inslag bland en annars rätt mossig repertoar. Tyvärr räcker det inte för att lyfta kvällen. Jag lämnar Djurgården med lärdomen att man kanske inte ska förvänta sig en sprakande Bob Marley-upplevelse av en gammal, om än livlig, gubbe.

3 Comments

Filed under Recensioner

3 responses to “Marleys låtar åter på Gröna Lund

 1. ezikel

  Skön krönika. Håller med om det mesta. Mina favoriter från kvällen blev “Simmer Down” och “Dreamland”.

  /Marcus
  http://www.rebelmusic.se

 2. Det var en fantastisk sommarkväll med Bunny Wailer. Skön blogg.
  Hittade hit från ditt sommarpratarprogram.
  Personligen kan jag inte sluta spela Groundations nya album “Here I am” just nu.
  Ha en riktigt skön dag!
  johan

  • reggaemani

   Tack för de snälla orden. Visst var konserten bra, om än lite trött. Har inte hört “Here I am” ännu. Ska se till att lyssna på den, även om jag inte är ett särskilt stort Groundation-fan. Kanske kan nya plattan ändra på det. / Erik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s