Vad är dub?

aquarius_frReggae kan sägas vara ett paraplynamn för en mängd olika subgenrer – roots och dancehall är några av de mer kända. Dub är däremot en betydligt mer okänd form av reggae.

Dub uppstod på Jamaica i slutet av 60-talet, och på den tiden var det vanligt att producenten släppte en singel vars b-sida ofta var en instrumental version av a-sidan.

Efterhand började producenten och mixaren vid hans (för det var nästan alltid en han, undantaget Sonia Pottinger) sida att arbeta om den instrumentala versionen till nära nog oigenkännlighet. Bland annat genom att delvis ta bort sången samt lägga till eko, effekter och mer tryck på trummor och bas.

Vissa mixare gick även ett steg längre och la till allehanda märkliga ljud. Fågelsång, spolande vatten, telefonsignaler, gökur och dörrar som slår igen är bara några exempel. Inget var för konstigt. Det vara bara kreativt. Och de mest kreativa i den bemärkelsen var producenten Joe Gibbs och hans sparringpartner Errol Thompson (The Mighty Two) samt geniförklarande Lee Perry.

Plötsligt hade man ytterligare en version av låten – vokal, instrumental och dub. Det sägs också att dubben var ett sätt att tjäna mer pengar – man fick ut mesta möjliga av en enskild studioinspelning. Men, dubben var naturligtvis också en möjlighet för producenten och mixaren att leva ut sina kreativa ådror och utforska musiken.

Det karakteristiska för dubben är att den ofta är sparsmakad och organisk. Låtens grundstruktur med trummor och bas behålls, medan övrigablackboard3 partier gradvis mixas in och ut. Det är mixerbordet som är instrumentet, och därifrån manipulerade man låtarna till något nytt.

De första dub-albumen såg dagens ljus 1972 och 1973. Det råder dock viss konflikt över vilken skiva som kom först, men det var antigen Java Java Java Java (aka Java Java Dub) av Clive Chin och Errol Thompson, Aquarius Dub av Herman Chin Loy eller Blackboard Jungle Dub signerad Lee Perry och King Tubby. Oavsett vem som var först så är dubbens okrönte kung ändå Osbourne ”King Tubby” Ruddock – en musikintresserad tekniker som vid 21 års ålder byggt sin första förstärkare.

King Tubby tog under 70-talet dubben till en helt ny nivå och fick på köpet flera lärljungar. Den främste var Prince Jammy, som efter sin läromästares hastiga död 1989 krönte sig till King Jammy och sadlade om till producent på heltid.

51-rf6fJbWL._SS500_Även om dubben har nästan 40 år på nacken så är den fortfarande aktuell, och den är inte längre endast en jamaicansk företeelse. Det produceras dub i nästan alla världens hörn. Lyssna bara på samlingsplattorna Dub Anthology och Dub Echoes med bidrag från bland annat Storbritannien, Armenien, Tyskland. Plattorna visar även dubbens relation till moderna musikstilar som jungle, drum and bass och house.

Vill du ha en historielektion i dub rekommenderar jag varmt de nya boxarna Evolution of Dub från Greensleeves. I skivdiskarna finns nu hela tre boxar med fyra skivor vardera. Samtliga innehåller rariteter blandade med klassiker från bland annat Scientist och King Tubby.

Det finns även ett gäng dubplattor på Spotify. Ladda in den här länken med mina tio favoriter och utgå därifrån.

7 Comments

Filed under Krönikor

7 responses to “Vad är dub?

  1. Gute

    Å vad bra – mer sådant här!

  2. Mycket trevligt inlägg! Nu kom jag på vad den där Blood & Fire plattan hette. X-Ray Music; A Blood & Fire Dub Directory, lyssna på den om du får chansen, mycket King Tubby och Prince Jammy.

    Forward!

  3. springline jamaica

    Nice job Erik, the rest of the blog is great as well…..thank god for these translation gadgets!

  4. Pingback: Kreativa eller bara galna « Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s