90-talsmix från Rise Up Crew

garnett_silkJag kategoriserar mig själv som allätare inom reggae – både vad gäller genrer och årtionden. Såväl ska och rocksteady som modern roots och dancehall ingår i min skivsamling. Visst, jag har en viss förkärlek för den roots och dancehall som såg dagens ljus under 70-, och 80-talen.

Det decennium jag länge haft svårigheter med är 90-talet. Min bild har länge varit skrikande deejays och texter med teman som förakt mot homosexuella och våld. Det var innan decenniets stjärnor Buju Banton och Sizzla vände 180 grader och blev religiösa.

Motståndet mot 90-talet har dock tunnats ut genom åren, och för några år sedan föll jag pladask för Garnett Silk och Luciano – artister som faktiskt lyckades att producera bra musik under ett för mig glömt reggaeårtionde.

Häromdagen upptäckte jag dock till viss förtjusning att 90-talet har mer att erbjuda än de två skönsjungande rastaanhängarna.

Franska Rise Up Crew har nämligen satt ihop en utmärkt mix med låtar endast producerade under 90-talet. Visst, Garnett Silk är med, men det är också för mig mer okända artister som John King, General TK och Kenterious. Det finns även ett gäng bekanta namn på låtlistan, men jag har tidigare bedömt allt producerat under 90-talet som skräp, och därför missat guldkorn som The More I Excell med Dennis Brown eller Mi Haffi Ask med Al Pancho.

Klicka på den här länken så kommer du till Rise Up Crews podcast.

Leave a comment

Filed under Krönikor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s