Tio år sedan Dennis Brown dog

Dennis20BrownEn av mina absoluta favoritartister är Dennis Brown, även kallad The Crown Prince of Reggae. För tio år sedan – endast 52 år gammal – gick han hastigt bort i sviterna av en hjärtattack. En kollapsad lunga är den officiella dödsorsaken.

Dennis Brown var under 70-talet en av världens största reggaeartister – helt i klass med Bob Marley, Burning Spear, Jacob Miller, Jimmy Cliff och Ken Boothe.

Legendariska Studio One var platsen där han började sin karriär. Coxsone Dodd satt bakom spakarna på hans två första fullängdare No Man is an Island och If I Follow My Heart. Märkligt nog gjorde de inget större avtryck i musikhistorien, och Dennis Brown valde att gå vidare.

Och det visade sig vara ett lyckokast. De kommande åren spelade han in hits som Black Magic Woman, Westbound Train och Cassandra. Producenten som lyckades att lyfta Dennis Brown var Niney – som med sparsmakade produktioner och tungt sväng i moll nådde bra kreativ höjd.

Det stora genombrottet kom genom skivan Visions of Dennis Brown. Joe Gibbs var producent den här gången och tillsammans levererade de hits som Money in My Pocket och So Jah Say.

Dennis Brown var en otrolig talang, och det ledde till att han fick möjlighetfront att spela in material tillsammans med alla heta producenter. Det visade sig också att han själv kunde hantera producentrollen och skivan Joseph’s Coat of Many Colours var en stor framgång.

Under 80-talet fortsatte Dennis Brown att leverera, bland annat genom ett hyllat samarbete med Gregory Isaacs.

Hade Dennis Brown fortfarande varit vid liv, så är jag övertygad om att han skulle fortsatt att vara en kreativ och drivande kraft inom reggaen.

Ladda in den här Spotify-playlisten så får en snabb inblick i några av mina favoritlåtar.

Leave a comment

Filed under Krönikor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s