Marley in på bara skinnet

MarleyomslagBob Marley-böcker finns det gott om. En sökning på Amazon ger hela 164 träffar. Böckerna sträcker sig från den mytologiska Catch a Fire: The Life of Bob Marley till den barnboksliknande The Boy from Nine Miles: The Early Life of Bob Marley.

Sedan några månader tillbaka kan man utöka sitt bibliotek med ytterligare en bok. Den här gången rör det sig om en fotobok signerad pressfotografen David Burnett.

Den 200 sidor långa Soul Rebel: An Intimate Portrait of Bob Marley in Jamaica and Beyond (Insight Editions) innehåller mängder av tidigare opublicerade bilder på såväl Bob Marley som andra framstående reggaesångare och grupper.

David Burnett är en fantastisk fotograf med en imponerande karriär – The New Yorker, The New York Times Sunday Magazine och Life Magazine var bara några av hans uppdragsgivare innan han tillsammans med journalisten David Devoss 1976 skickades iväg av Time till Jamaica för att porträttera reggae i allmänhet och Bob Marley i synnerhet.

I artikeln som sedan publicerades fanns endast två bilder. Resterande harBUR0000_BMarley_08 tydligen legat i David Burnetts byrålåda och väntat på att publiceras. Efter att ha läst boken kan jag  konstatera att det var väl värt väntan, men något förvånande att den inte nått bokdiskarna förrän 30 år efter att bilderna plåtades.

Boken tar med läsaren på en resa i en tid när reggaen var på väg att bli en världsangelägenhet och då Jamaica fullkomligen sprudlade av musikalisk energi. David Burnett har bland annat plåtat Burning Spear i Ocho Rios, Peter Tosh och Lee Perry i Kingston samt Bob Marley under sin hyllade Exodus-turné. Det är en fullkomligt fantastisk resa som har musikhistoriskt värde för alla.

Boken har dock ett litet aber. Den är nämligen ganska stor, typ “coffee table bok stor”. Därför passar den inte särskilt väl att läsa på stranden eller i hängmatten i sommar. Istället kan du packa ner Don Letts intressanta uppväxtskildring Culture Clash: Dread Meets Punk Rockers, som finns i praktiskt pocketformat.

1 Comment

Filed under Recensioner

One response to “Marley in på bara skinnet

  1. Pingback: Reggaeböckerna du kan läsa i hängmattan « Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s