Reggaeböckerna du kan läsa i hängmattan

Sommaren är perioden då jag äntligen kan ta mig igenom traven böcker som beställts under året. Bokhyllorna är fyllda med reggaelitteratur, och varje år fylls de på med nya alster. Det finns många intressanta böcker om reggae i synnerhet och jamaicansk kultur i allmänhet.

Om du är osäker på hur du ska fylla dina semestertimmar så föreslår jag någon eller några av följande utmärkta böcker:

People Funny Boy: The Genius of Lee ”Scratch” Perry av David Katz (2000)
Förmodligen en av de bästa reggaebiografierna som skrivits. Musikjournalisten och fotografen David Katz har gjort ett ypperligt porträtt av en person som befinner sig i gränslandet mellan geni och galenskap.

Bass Culture: When Reggae Was King av Lloyd Bradley (2001)
Den här nära 600 sidor tjocka boken tar med läsaren på en resa från reggaens tidigaste år till 90-talets hårda dancehall-era. Författaren lyckas beskriva reggaens utveckling från flera olika perspektiv, exempelvis det politiska och det sociala. Ett varningens finger är dock på sin plats eftersom boken mer eller mindre förutsätter att läsaren är insatt i och intresserad av reggae.

Solid Foundation: An Oral History of Reggae av David Katz (2003)
En intervjubok med kända artister, producenter och personer i den jamaicanska musikbranschen. Även den här boken är hyfsat tjock – 448 sidor – och kräver en del reggaekunskap för att nå full njutning.

Catch a Fire: The Life of Bob Marley av Timothy White (1983)
Djupdykning i Bob Marleys liv från födelse till hans alldeles för tidiga död. Boken bygger på intervjuer med Bob Marley, hans familj och andra artister. Flera av citaten är skrivna på patois och därför kan boken emellanåt vara väl svår att hänga med i. Dessutom väver författaren in för mycket mystik och myter om Bob Marley och rastafarireligionen, på bekostnad av trovärdigheten. Överlag är det dock en bra inblick i en ikons liv och musik.

Boss Sounds: Classic Skinhead Reggae av Marc Griffiths (1995)
Gillar du Desmond Dekker och Laurel Aitken? Samlar du på skivor från Pama Records och tidiga Trojan Records? Då har du sannolikt redan den här boken. Men om du är endast känner till singlar som Pressure Drop och 54-46 Was My Number och vill veta mer, då är den här boken något för dig.  Författaren skriver nämligen om den tidiga reggaen som kom att älskas av den brittiska arbetarklassen. Boken innehåller även en utmärkt guide till klassiska album och singlar från den här eran.

Young, Gifted and Black: The Story of Trojan Records av Michael de Koningh & Laurence Cane-Honeysett (2003)
Trojan Records var ett av skivbolagen som på 60-talet satte reggae på kartan i Storbritannien. Den här boken bygger på intervjuer med bolagets dåtida frontfigurer och berättar om det legendariska skivbolagets uppgång och fall. Innehåller även en bra diskografi över bolagets samtliga skivsläpp. Kan med fördel kombineras med Boss Sounds ovan.

The Rough Guide to Reggae: The Definitive Guide to Jamaican Music, From Ska Through Roots to Ragga av Steve Barrow & Peter Dalton (2001)
En bok som alla reggaeentusiaster behöver ha i bokhyllan. En uppslagsbok man återvänder till många gånger, som innehåller kortfattade beskrivningar av alla reggaens subgenrer samt en makalöst bra genomgång av både klassiska och mer okända skivor.

King Jammy’s av Beth Lesser och Steve Barrow (2002)
En mycket intressant skildring av en av Jamaicas viktigaste producenter, och av dancehall-kulturen på 80-talet. Reggaejournalisten Beth Lesser har tillsammans med reggaegurun Steve Barrow skrivit den här nyutgåvan av hennes klassiska porträtt av King Jammy.

Reggae Inna Dance Hall Style av Pekka Vuorinen & Tero Kaski (1984)
Sannolikt en av de absolut bästa skildringarna av 80-talets dancehall. Den här finska duon gav under tidigt 80-tal ut fanzinet Cool Runnings som skildrade många av de artister som producentgeniet Henry ”Junjo” Lawes tog under sina vingar. Vet inte om den här boken möjligen bygger på de många intervjuer som författarna gjorde under sin tid på Jamaica. Hur som helst så är flera av Junjos artister representerade. Tyvärr är boken ur tryck sedan många år, och den kan därför vara svår att få tag på. I så fall kan du istället läsa King Jammy’s ovan.

The Virgin Encyclopedia of Reggae av Colin Larkin (1998)
En utmärkt handbok för alla reggaeälskare. Innehåller biografier över reggaeartister från A till Ö med tillhörande skivtips och betyg.

Känner du för att träna armarna i sommar kan du ta dig an tegelstenarna Reggae Explosion: The Story of Jamaican Music av Chris Salewicz & Adrian Boot, Dancehall: The Story of Jamaican Dancehall Culture av Stuart Baker & Beth Lesser, Stir it Up: Reggae Album Cover Art av Chris Morrow, Soul Rebel: An Intimate Portrait of Bob Marley in Jamaica and Beyond av David Burnett, Chris Murray & Chris Salewicz och The Reggae Scrapbook av Roger Steffens & Peter Simon.

Ytterligare lästips hittar du på Yardie Reggae och på den här sajten där svenske Kalcidis samlat både böcker och tidningar.

3 Comments

Filed under Krönikor

3 responses to “Reggaeböckerna du kan läsa i hängmattan

 1. Ja, reggaeböcker är otroligt kul att läsa. Själv är min senaste bokfavoriten den otroliga Dancehall-boken av Beth Lesser. Tänker även läsa Penny Reels bok om Dennis Brown än en gång. Helt otrolig författare/journalist. Tyvärr sålde väl inte DEB-boken så bra så jag tror han är aningen bränd på att trycka upp fler böcker.

  Om man inte räknar reggaeböcker så har sommarens favoritlitteratur varit plitat av den enastående Anton Tjechov och naturalisten Konstantin Paustovskij. Just nu läses Wildwood av Roger Deakin. Börjar lovande.

  • reggaemani

   Beth Lessers senaste är helt klart väldigt väl investerade pengar. Har påbörjat Dennis Brown-biografin, men inte läst den ännu. Låter som jag borde ta upp den igen.

   Kul att höra att Reggae Inna Dancehall Style ska tryckas igen. Jag hittade faktiskt den förvånansvärt snabbt via en finsk reggaebutik. Riktigt kul läsning.

   / Erik

 2. … och Reggae Ina Dance Hall Style kommer i återtryck i en väldigt snar framtid. Pekka skulle få testtrycket någon gång innan jag åkte till Oslo. Vet inte vart han är med produktionen i nuläget men jag gissar att sent ’09 är den ute.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s