Essential Dub – nödvändigt tillskott i dubsamlingen

Essential dubReggaemarknaden fullkomligen svämmar över av dubsamlingar. Greensleeves Evolution of Dub i fyra volymer gav upphov till glädjerus i skivspelaren under våren, och genom släppet av nya Essential Dub från obskyra Goldenlane Records riskerar både jag och skivspelaren någon form av mental och teknisk överbelastning.

Sedan skivbolagen Pressure Sounds och Blood and Fire gjorde entré på skivmarknaden har alla vi dubfanatiker haft julafton mest hela tiden.

Men när Blood and Fire för några år sedan meddelande att de skulle lägga ner, så blev besvikelsen stor.

Därför känns det fantastiskt kul att, bland annat tack vare Greensleeves gedigna återutgivningsprogram, återigen kunna fylla skivspelaren med dub från glansdagarna på 70-talet.

Nya Essential Dub släpptes i början av juni, men har inte fått något större genomslag i reggaevärlden. Kanske har det att göra med skivbolaget Goldenlane, som inte har någon särskild vana av att släppa reggaeplattor.

Plattan är en dubbel-cd med hela 80 låtar. Här blandas kända band och producenter med för mig helt okända dito. Winston Riley och King Tubby känner de flesta igen, men sannolikt inte producenten Lloydie Slim eller Fe Me Time Allstars, som här lirar på East of Kabul, ett av de allra bästa spåren.

Merparten av de 80 låtarna är helt okända för mig, även om flera riddims ekar bekant. Det innebär att Goldenlane förmodligen letat djupt i skivbackarna för att hitta plattor och singlar, vilket haft en smått negativ inverkan på ljudet.

Flera av spåren låter som att jag lagt på en dammig vinylplatta, snarare än en cd-samling med bara några månader på nacken. Låtarna är sannolikt tagna från vinyl. Hade naturligtvis föredragit om Goldenlane lyckats lägga vantarna på mastertejperna istället och fått till ett fläskigare ljud.

4 Comments

Filed under Recensioner

4 responses to “Essential Dub – nödvändigt tillskott i dubsamlingen

  • reggaemani

   Hej Kent, och tack för tipsen. Har inte kommit i kontakt med Goldenlane tidigare. Verkar ju ha en del intressanta skivsläpp. Ska kolla upp tipsen. Lyssnar också gärna mer på Fe Me Time All Stars.

   / Erik

 1. Fast är det inte lite enerverande att det blandas så friskt mellan grupper, mixare och studios? För mig brukar dub vara en albumupplevelse. Alternativt en uppföljning på en vokal. Sällan har jag hört en dub-skiva som blandar så friskt som faktiskt funkar.

  • reggaemani

   Jocke Skeng – förstår absolut vad du menar. Plattan har definitivt avsaknad av en röd tråd. Samtidigt tycker jag också att Essential Dub fungerar väldigt bra ändå. Rätt schysst att höra dubversioner av tidiga Ethiopians tillsammans med tung King Tubby-dub.

   / Erik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s