Reggaefajter på vax

Hip-hop battle är en reggaetradition” skrev jag på Skivkoll för en tid sedan. På Jamaica har man nämligen jobbat med så kallade clasher ända sedan början av 60-talet. Då handlade det om olika soundsystems som krigade med varandra om att ha de mest ovanliga plattorna och de fetaste dubplatesen.

Clasher är fortfarande vardagsmat på Jamaica, även om allmänheten förknippar företeelsen med hip-hop. Reggaebloggen skriver exempelvis regelbundet om de många verbala fajterna mellan artister som Bounty Killer, Vybz Kartel och Beenie Man.

Det är en härlig jamaicansk tradition att utmana och håna varandra verbalt. Två av de mest klassiska fajterna är de mellan deejaysen Prince Jazzbo och I Roy samt mellan Prince Buster och Derrick Morgan.

Dusten mellan Prince Jazzbo och I Roy ryktas vara ett marknadsföringsknep, medan Prince Buster däremot lackade på riktigt när Derrick Morgan bytte till Leslie Kongs skivbolag Beverly’s på 60-talet.

Prince Jazzbo och I Roys ordväxling skedde över tunga riddims signerade Bunny Lee och King Tunny. Titlar som Straight To Prince Jazzbo Head, Straight To I Roy Head, Jazzbo Have Fe Run och Gal Boy I Roy skvallrar om en skön dust.

Men ordväxlingen mellan Prince (eller Princess som I Roy kallade honom) Jazzbo och I Roy är långt från den enda under reggaens 40-åriga historia. Det finns mängder av clash-plattor, och ett antal enskilda låtar.

Roots Archives har jag hittat några härliga låtar där artisterna ger varandra svar på tal. Många av titlarna är riktigt sköna, exempelvis Let Me Go Girl med Slim Smith. Dawn Penn svarar med syrliga Me Never Hold You. Echo Minott frågar sig What the Hell Can the Police Do. Junie Ranks svarar med uppkäftiga Tell You What the Police Can Do.

Sedan finns det fajten mellan britterna Starkey Banton – låten Jungle Bungle – och Tenor Fly – låten Don’t Dis the Jungle. Eller dusten där Johnny Clarke och Jacob Miller anklagar varandra för att vara fejkade rastas – Commercial Locks respektive False Rasta.

Alla de här ordväxlingarna har dock varit rätt harmlösa. Och det är så det ska vara. Inga slagsmål och ingen skottväxling inom reggae, bara smågnabb på skinande blankt vax.

På den här Spotify-playlisten kan du lyssna på några meningsutbyten mellan exempelvis Tenor Saw och Nitty Gritty.

Leave a comment

Filed under Krönikor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s