Ladda ner reggae lagligt på webben

Lagligt eller inte lagligt frågar sig många när de ska skaffa fram musik. Lagligt säger de som vill stödja musiken och artisterna. Olagligt säger de som menar att upphovsrätt är något mamma och pappa sysslar med.

Att få tag i bra reggae på lagligt vis är i dag enklare än någonsin och bara några knapptryck bort. För det finns flera ypperliga butiker och tjänster där du snabbt, enkelt och billigt kan få tag i både kända och okända reggaefavoriter.

Den största lagliga nedladdningstjänsten är iTunes med över 10 miljoner låtar i  katalogen. Kvaliteten är bra, priset okej och det går utmärkt att provlyssna innan du köper. Men iTunes har huvudsakligen topplistemusik, och de lite mer obskyra pärlorna lyser med sin frånvaro.

Därför kan det vara värt att besöka eMusic, som enligt tidskriften Rolling Stone är iTunes ”cheaper, cooler cousin”.

Beskrivningen stämmer ganska väl. På eMusic hittar du plattor från kända reggaeskivbolag som Greensleeves, VP och Pressure Sounds, men även massor av musik från exempelvis Special Delivery, Roots Garden, Wackies och African Beat. Låtkvaliteten är dessutom hög. Det finns heller inget kopieringsskydd och priserna är gynnsammare än iTunes.

eMusic har dock ungefär hälften så många låtar som iTunes, men om du inte behöver Britney Spears, Coldplay eller Lady GaGa klarar du dig utmärkt med den fräcka kusinen.

Inte köpsugen? I så fall kan det vara värt att skaffa premiumkonto på Spotify för 99 kronor i månaden. Spotify har en hel del reggae i katalogen, exempelvis pärlor från ett antal av ovan nämnda skivbolag samt massor av guldkorn utgivna på exempelvis Island.

Spotify är ett utmärkt komplement till nedladdning. Men som kronisk skivsamlare kommer jag inte ifrån begäret att själv äga låtarna och kunna plocka fram dem när som helst. Vem vet när jag blir sugen på Burro Banton, Dennis Brown eller The Gladiators?

Leave a comment

Filed under Krönikor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s