Lutan Fyah gör cross-over försök

LutanLutan Fyahs African be Proud är en temaplatta som vill vara mer än en reggaeskiva.

Temat för African be Proud är svarta talföra män som kämpade för medborgerliga rättigheter. Skivans första del inleds av jamaicanske profeten Marcus Garvey, medan den andra delen inleds av amerikanske medborgarrättskämpen Malcolm X.

Plattans första sex låtar, som följer talet av Marcus Garvey, är roots reggae. De fem sista, som följer talet av Malcolm X, är kraftigt hip hop-influerade. De två talen symboliserar naturligtvis låtarnas karaktär, men Lutan Fyah hade gärna fått skippa Malcolm X till förmån för exempelvis Haile Selassie. Att blanda hip hop med reggae blir nämligen sällan en särskild lyckad kombination. Många har försökt, få har lyckats.

Många, däribland jag, har sett fram emot en ny platta från Lutan Fyah. Sedan uppskattade Phantom of War från 2006 har han släppt en stor mängd singlar av varierande kvalitet (flera utgivna på förra årets singelsamling Africa). Själv hade jag hoppats på några nya Save the Juvenile eller Rasta Still de Bout, men erbjuds istället ordinär roots, som dessutom lider av en kraftig överanvändning av rockgitarriff. Av reggaelåtarna imponerar endast Long Road och tidigare utgivna Fall Hard på grymma Rastar riddim.

De fem hip hop-inspirerade låtarna blir varken hackat eller malet, och endast gräshyllningen High Grade tillsammans med Spectacular fungerar.

Jag hade höga förväntningar på den här plattan och blir lite bekymrad över att Lutan Fyah inte nådde ända vägen fram. Lite experimentlusta skadar aldrig, men det behöver vara mer inspirerat än så här.

4 Comments

Filed under Recensioner

4 responses to “Lutan Fyah gör cross-over försök

  1. Pingback: Tredje gången i år för Lutan Fyah « Reggaemani

  2. Pingback: Reggaemanis årskrönika – så mycket musik, så lite tid « Reggaemani

  3. Erik

    Vad menar du med att det inte brukar bli en bra kombination att blanda reggae och hiphop? Som om det var något ovanligt? Reggae är mer än roots grabben

    • reggaemani

      Min personliga åsikt är att reggae och hip hop har svårt att slå sina påsar ihop och åstadkomma något bra. Jag vet att det finns undantag, men de misslyckade försöken överskuggar de lyckade. Men, som sagt, det här är min personliga åsikt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s