Reggaemanis guide till Trojans reggaeboxar

designCanvasTrojanJag köpte min första Trojan reggaebox för snart tio år sedan. Det var Trojan Rare Groove Box Set. Jag köpte den eftersom jag insåg att jag aldrig annars skulle få tillgång de obskyra låtarna som fanns på de tre plattorna.

Sedan dess har jag samlat på mig fler och fler. Trojan Singles, Trojan Mod Reggae, Trojan Dancehall, Trojan Roots & Culture, Trojan Nyabinghi och Trojan 12” är bara ett axplock av boxarna i hyllan och på datorn.

Att samla boxar blev någon form av beroende. Ju fler jag hade desto fler ville jag ha. Men med tiden blev också innehållet allt mer oinspirerat och det känns i dag som att Trojan slagit knut på sig själva för att hitta så många möjliga boxar det bara går. Vad sägs om hela tre boxar med Bob Marley-tema (Trojan Tribute to Bob Marley, Trojan Bob Marley & Friends och Trojan Bob Marley Covers)? Eller varför inte Trojan Country och Trojan Sunshine som är några av de senare tillskotten.

Enligt Savage Jaw, som gjort ett hästjobb med att katalogisera boxarna, har det fram till 2007 släppts hela 69 boxar med totalt 3 436 låtar. Av dessa förekommer 2 806 låtar endast en gång.

Trots att de innehåller förvånansvärt få dupliceringar, innebär det inte att det är enkelt att navigera bland boxarna. Visst, många är oumbärliga i skivsamlingen, men andra kanske mer syftar till att komplettera skivsamlingen. Vissa boxar känns också utgivna bara för att låtarna är kul, snarare än att de faktiskt är riktigt bra.

Boxarna innehåller utöver låtarna ofta en välskriven historielektion. Dessutom är de prisvärda. I dag kan du exempelvis köpa dem via iTunes Store för endast 79 kronor. För det får du 50 låtar som ofta är svåra att hitta någon annanstans. Men, bara för att det är billigt ska du inte förköpa dig.

Reggaemani har kikat igenom och lyssnat på merparten av de 69 boxarna. Guldkornen är många, men ska du satsa på några, så är dessa tio oumbärliga för skivsamlingen (utan någon inbördes ordning):

Trojan Originals Box Set
Sannolikt en av de bästa introduktionerna till reggae man kan få. Reggaesamlare har säkert redan låtarna i den här boxen. Men är du ny på området så kommer du att vilja gräva djupare efter att ha hört klassiker som Kingston Town med Lord Creator, Love of the Common People med Nicky Thomas eller 007 (Shanty Town) med Desmond Dekker & The Aces. 007 (Shanty Town) är för övrigt den låt som finns på flest boxar, hela fyra stycken.

Trojan Rocksteady Box Set
Förmodligen en av de bästa introduktionerna till den här relativt kortlivade reggaegenren. Trojan Rocksteady innehåller 50 låtar av yppersta kvalitet och blandar klassiker med mer okända låtar. Merparten av låtarna är vokalversioner, och hade man önskat sig något mer av boxen hade det varit fler instrumentala låtar. Boxen inleds med Rocksteady, en av låtarna som gav upphov till genren, av Alton Ellis och avslutas stilfullt med Over the Rainbow’s End med The Gaylads.

Trojan Singles Box Set
Innehåller en part skinhead-reggae samt en del tidig reggae. Med andra ord ingen dub, ingen roots och ingen dancehall, bara reggae som den spelades i slutet av 60-talet och i början av 70-talet. Bland de 50 låtarna finns både produktioner från Storbritannien och Jamaica. Guldkornen är många, lyssna exempelvis på ösiga Lick it Back med Clarendonians, allsångsvänliga Reggae From the Ghetto med Marcia Griffiths eller soulstänkaren At the Discotheque med Pioneers.

Trojan Rare Groove Box Set
Spänner från 60- till 70-tal och innehåller såväl rocksteady som tung roots. Här hittar du några av de dyraste och mest obskyra låtar som Trojan har i sina valv, utan att tumma på kvaliteten. Lyssna på Love Uprising med Jamaicans, Peter & Judas med Earl Flute & Horace Andy eller Nowhere med Simplicity People så förstår du varför samlare lägger tusentals kronor för de här singlarna.

Trojan Dancehall Box Set
En bra och bred introduktion till genren som tog lyssnarna med storm i slutet av 70-talet. Trojan var väl kanske inte det största skivbolaget inom genren, så det saknas klassiker med Barrington Levy, Yellowman och Eek-A-Mouse. Men istället innehåller boxen mer okända artister och låtar, exempelvis One Heart med Mike Brooks, The Right Time med Neville Brown och Island in the Sun med Peter Ranking & General Lucky. För en heltäckande bild av genren kan boxen med fördel kompletteras med The Biggest Dancehall Anthems 1979-1982Greensleeves.

Trojan Roots Box Set
En samling låtar som spänner över nästan hela roots-spektrat – från rockers till nyabinghi och dancehall. Den här boxen är dock inget för nybörjaren. Den innehåller vare sig Bob Marley, The Wailers eller Burning Spear. Trojan har istället hittat många relativt okända låtar och artister, men blandar upp dem med några hyfsat välkända. Det finns flera favoriter, exempelvis Addis Ababa (en rökig variant av House of the Rising Sun) med Delroy Wilson, Talk About It med Mighty Diamonds (här i förlängd version med barnkörer) och Babylon Deh Pon Fire med Truth, Fact & Correct.

Trojan Rastafari Box Set
En box tillägnad låtar med rastafari-tema, vilket innebär att det finns utrymme för både roots och dancehall. Vill man lära sig mer om vad religionen innebar för 70- och 80-talens främsta reggaeartister är låtar som Jah Jah Give Us Life och Mash Down Babylon med Winston Jarrett heta tips.

Trojan 12” Box Set
12-tumsmixar är en fantastisk jamaicansk innovation. Istället för att höra den korta sångversionen, får man genom de här mixarna en dubbelt så lång låt. Producenterna lägger helt enkelt på en deejay- eller dubversion.

Trojan 12” innehåller 35 låtar med en låtlängd som aldrig är under fem minuter. Det blandas friskt mellan kända och okända artister och låtar. Mina favoriter är bland annat There’s a Song med Pat Kelly, Clap the Barber/Run Bald Head Dub med Michael Rose & The Observer Band och You’re No Good med Ken Boothe & Prince Jammy.

Trojan X-Rated Box Set
För många reggaelyssnare är termen “slackness” synonymt med 80-tals dancehall och artister som General Echo och Yellowman. Men texter om sex var då inget nytt. Artister som Max Romeo, Lee Perry och Lloydie & The Lowbites hade grova sexanspelningar redan tio år tidigare.

Kikar man bara på titeln så verkar den här boxen endast vara någon form av skämtsamling. Men faktum är att bakom alla texter om sex så finns oerhört mycket bra musik, det gäller bara att inte ta texterna på så stort allvar. Lyssna på Big Boy And Teacher (aka What is Catty) med U Roy, Hole Under Crotches med Max Romeo & Fay Bennett och Bang Bang Lulu med Lloyd Charmers. Det är faktiskt rätt befriande att höra en annan sida av artister som Max Romeo, Niney och Augustus Pablo, än den religiösa och seriösa som präglar bilden av dem i dag.

Trojan Dub Box Set Volume 2
Det här är den andra av de tre dubboxarna, och innehåller flera mixar av geniförklarade King Tubby, Scientist, Lee Perry och Prince Jammy. Boxen kanske inte den bästa introduktionen till dub, men för oss som harvat i dubträsket i några år är den ett bra tillskott till samlingen. Lyssna exempelvis på dramatiska Kingdom of Dub med The Upsetters eller Sly & The Revolutionaries dubversion av My Conversation här med namnet Acapulco Gold.

Boxarna gavs ursprungligen ut i begränsad upplaga, men de flesta går fortfarande att få tag på genom iTunes och Amazon.

5 Comments

Filed under Krönikor

5 responses to “Reggaemanis guide till Trojans reggaeboxar

 1. Kul läsning! Jag gillar genomgångar. Måste erkänna att jag inte har en endaste Trojan-box. Finns ett par jag funderat på men av någon anledning har jag aldrig tagit tag i det och köpt en box.

  • reggaemani

   Boxarna är ofta oerhört bra introduktioner till en genre eller en producent. Är man initierad så har man ofta många av låtarna redan. Ska du bara köpa en av boxarna skulle jag gå på Rare Groove. Grymma låtar som annars är stört omöjliga att få tag på. Dock ingen rub a dub på den boxen.

 2. Personligen tycker jag nog “Reggae Sisters Box Set” tillhör de mest oumbärliga bland släppen, med många förtjusande låtar av diverse sångerskor. Bland annat “Stand By Your Man” av Merlene Webber är fullkomligt hänförande!

  • reggaemani

   Trojan Reggae Sisters är en väldigt bra box också. Mina favoriter på den är nog Fever med Susan Cadogan och Dusty Spingfield-covern Son of a Preacher Man med The Gaylettes. Men det finns många, många fler grymma låtar.

 3. Kanon bra boxar. Några av mina favoriter är: Ska vol 1 och 2, Rocksteady, Skinhead Reggae och Original.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s