Ny sajt hjälper reggaesamlare

Jag började samla reggaevinyl för över tio år sedan och slutade någon gång vid mitten av 00-talet. Anledningen var att det tog oerhört mycket tid och att det var rejält kännbart i plånboken. Jag blev slö och snål, och flydde till cd och mp3.

Jag gjorde alla mina skivinköp analogt. Dels var marknaden för att köpa och sälja skivor på webben i sin linda, dels tyckte jag att det verkade lite meckigt med alla postförskott och betalningssätt. Dessutom finns ju risken att bli blåst.

Under åren när jag samlade vinyl var det därför ett jäkla rännande i skivbutiker och på skivmässor. Allt rännande fyllde egentligen två syften – att hitta så många skivor som möjligt till så bra pris som möjligt.

Det där med priserna blev jag aldrig riktigt klok på. Jag lusläste Record Collector, men den var tragiskt dålig på reggae, och inte till någon hjälp alls. Snarare gjorde den mig förbannad. Jag såg så många skivor jag ville ha, men visste att jag aldrig skulle hitta dem.

I dag är marknaden för att köpa och sälja reggae via Internet betydligt mer utvecklad. Dock är prisfrågan på originalvinyl fortfarande en käpphäst för många skivsamlare.

Roots Vinyl Guide heter en ny webbaserad tjänst som hjälper till att hålla koll på slutpriserna – på sajten redovisade i dollar – på de reggaeskivor som säljs på eBay. Roots Vinyl Guide kan liknas vid popsike.coms reggaekusin.

Genom den här sajten finns det goda möjligheter att hålla koll på marknadspriserna på reggaevinyl. Dessutom kan tjänsten över tid visa hur ovanlig en viss platta är och bevisa att vissa skivor faktiskt existerar.

Upphovsmannen bakom Roots Vinyl Guide har dessutom planer på att förbättra tjänsten, bland annat genom att addera en sökfunktion för exempelvis producent. Ett ovärderligt tillägg för den som letar efter skivbolag eller producent snarare än enskilda artister.

Förhoppningsvis kan Roots Vinyl Guide bidra till att marknadsvärdera skivorna och dessutom få oss hängivna reggaefans att sukta över skivor vi inte visste fanns.

Advertisement

Leave a comment

Filed under Krönikor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s