Sly & Robbie lyfter Chezidek

i_gradeChezidek är kanske reggaens mest ojämna sångare. Få kan sjunga så falskt, men ändå lyckas knipa åt sig feta riddims och duktiga producenter.

På debuten Harvest Time och andra plattan Rising Sun rattade Phillip ”Fattis” Burrell spakarna. Och på Inna di Road var Bobby Konders från Massive B en av flera prominenta producenter.

På nya I Grade samarbetar Chezidek med klassiska duon Sly & Robbie samt Guillaume Bougard, som tidigare producerat åt bland annat Horace Andy och Gregory Isaacs.

Inga dåliga sammanhang Chezidek lyckats ta sig in i med andra ord.

Rösten är Chezideks främsta styrka, men samtidigt hans största svaghet. Därför är det viktigt att han arbetar med producenter som kan hantera hans sånginsatser, så att han inte tar sig för stora friheter.

I Grade har man hållit Chezidek hårt i örat. För det är glädjande nog ont om falsksång och Chezideks försök att hålla höga toner hålls till ett minimum. Och det är precis så han ska hanteras.

Det finns ett antal klassiska riddims på I Grade, exempelvis Solomon och The Girl is Mine. Båda fungerar utmärkt med Chezideks sång och Sly & Robbies kompromisslösa trummor och bas.

Soundet är modernt och återspeglar 70-talets roots. Det här är klassisk modern one drop enligt formel 1 A.

Att Chezidek väljer att göra en cover på irländska singer/songwritern Gilbert O’Sullivans Alone Again (Naturally) visar ändå att han har mod att gå utanför ramarna.

7 Comments

Filed under Recensioner

7 responses to “Sly & Robbie lyfter Chezidek

 1. Oj vad sugen man blev på att höra det här albumet nu! Tycker debuten var stark, uppföljaren riktigt usel och de tre senare alla skapliga. Bäst av allt gillar jag nog låten “Food” från skivan “Firm Up Yourself”. Den och “Leave The Trees” är Chezidek precis som jag vill ha honom.

  • reggaemani

   Rekommenderar varmt I Grade. Kanske ingen ny Inna di Road, men väl en värdig uppföljare.

   Leave the Trees är en av Chezideks absolut bästa låtar. Prezident Brown har gjort en grym låt på samma riddim – Wonders Never Cease från förra årets Showcase vol. 4 – Health & Strenght.

 2. Jag ska definitivt köpa skivan. Men den är inte släppt ännu, va? Har i alla fall inte sett den någonstans.

 3. Pingback: Reggaemanis bästa skivor 2009 « Reggaemani

 4. Pingback: Chezidek lyckas igen « Reggaemani

 5. Pingback: Sly & Robbie and Dartanyan Winston pull the breaks on Free Dub | Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s