“Idén bakom Pressure Sounds var att ge ut musik vi gillade”

pressure_sounds_guyAtt driva skivbolag är ingen dans på rosor. Det vet Pete Holdsworth, en av grundarna till hyllade engelska skivbolaget Pressure Sounds.

Pressure Sounds grundades 1995 av vännerna Adrian Sherwood och Pete Holdsworth. Skivbolaget var ursprungligen dotterbolag till Adrian Sherwoods On-U Sound, men blev snabbt ett eget bolag.

Pete Holdsworth var inte ny i musikindustrin när han var med och grundade Pressure Sounds. Han hade spelat i två band och dessutom stått på scenen tillsammans med legenden Lee Perry. I dag är han närmast en veteran i musikbranschen.

Idén bakom Pressure Sounds var enkel – att ge ut musik båda gillade.

– Ursprungsidén var att ge ut musik vi tyckte om och som vi trodde att andra också skulle gilla bara de fick chans höra den. Vår långsiktiga plan var att ge ut omkring tio plattor, säger Pete Holdsworth.

Att arbeta på skivbolag i dag är enligt Pete Holdsworth inget för den som vill tjäna en förmögenhet. Konkurrenten Blood and Fire gick exempelvis omkull härom året. Men det berodde egentligen inte på att de inte sålde några plattor, enligt Pete Holdsworth. Snarare på att de hade för höga kostnader.

– För oss handlar det om kärleken till musiken. Det här är inget du blir rik på. Om vi skulle vara någorlunda logiska hade vi lagt av för länge sedan, berättar Pete Holdsworth och fortsätter:
– Vi har alltid gjort vår grej i liten skala och med små medel. Vi lånade 10 000 pund när vi skulle sätta igång och tog ut väldigt lite lön i början. Till och med i dag arbetar vi med en liten budget.

Pressure Sounds har under flera år hyllats bland reggaefans, och gett ut mängder av skivor som annars aldrig skulle fått särskilt många lyssnare. Men det rör sig knappast om några okända artister eller dåliga plattor – snarare har Pressure Sounds envist lyckats lägga vantarna på det ena guldkornet efter det andra.

–  Jag tror att vi har lyckats väl eftersom vi alltid varit oerhört flexibla. Dessutom har jag bra hörsel och litar på mitt eget och andras omdöme. Jag fattar det slutgiltiga beslutet om vad vi ska ge ut, men jag lyssnar även på andra, säger Pete Holdsworth.

Fokuserar man på återutgivningar av plattor finns det naturligtvis massor att välja mellan, och ibland kan man säkert missa fynd. Pete Holdsworth säger att Pressure Sounds gärna hade gett ut plattor från Studio One, men de hamnade istället hos konkurrenten Soul Jazz.

– Vi har missat många plattor. Jag hade ju gärna arbetat med Studio One och Harry Mudie, men han gör ett utmärkt jobb med att ge ut plattorna på egen hand. Prince Buster skulle nog också vara ett bra projekt, menar Pete Holdsworth.

Safe TravelPete Holdsworth har svårt att ge några direkta favoriter ur Pressure Sounds-katalogen och säger att han brukar vara mest förtjust i de plattor han jobbar med för tillfället. Men några sticker ändå ut, och han passar på att skvallra om vad som är på gång.

– Jag har lyssnat en hel del på Safe Travel nyligen och Life of Contradiction är också bra, men det ändrar sig hela tiden och jag kommer ofta tillbaka till skivorna långt efter att vi gett ut dem, säger Pete Holdsworth, och tillägger:
– Vi har några riktigt bra rocksteady singlar på gång och sen en ny More Pressure-platta.

Fyra snabba till Pete Holdsworth

Bästa reggaelåt
Bob Andy är en speciell låtskrivare, och låten Life gillar jag riktigt mycket.

Favoritgenre
Svår fråga, vokalgrupper är min grej just nu.

Bästa producent
Jag är tvungen att säga Lee Perry. Men Studio One är Jamaicas bästa skivbolag.

Bästa skivomslag
Omslagen från 60-talet är rätt galna. De har en skön oskyldig känsla som ger dem en speciell skönhet. Speciellt de från Studio One som har ”silk screen printed label”.

5 Comments

Filed under Intervjuer

5 responses to ““Idén bakom Pressure Sounds var att ge ut musik vi gillade”

  1. Skitkul och oerhört intressant intervju! Ser fram emot fler intervjuer av det här slaget.

    • reggaemani

      Hej! Tack Jocke Skeng. Kul att du gillade intervjun. Har några fler på gång, hoppas att det blir något inom kort.

  2. Pingback: Reggaemani celebrates two year anniversary | Reggaemani

  3. Pingback: Adrian Sherwood’s recipe for success | Reggaemani

  4. Pingback: Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s