Black Uhuru i lyxförpackning

Black SoundsUhuru betyder frihet på swahili. Och fri är precis vad den nya utgåvan av Black Uhurus debutplatta Black Sounds of Freedom är.

Black Uhuru bildades 1974. I originaluppsättningen ingick Don Carlos, Rudolph ”Garth” Dennnis och Derek ”Duckie” Simpson. De två första hoppade av efter ett par år. Don Carlos inledde en lyckad solokarriär och Rudolph Dennis blev medlem i Wailing Souls.

Ersättarna var inga gökungar. Errol Nelson hade tidigare sjungit i Jays och Michael ”Mykal” Rose hade spelat in tunga låtar med bland annat Winston ”Niney” Holness.

Love Crisis hette gruppens Prince Jammy-producerade debut från 1977. När den gavs ut på Prince Jammys eget skivbolag och brittiska Third World gjorde den inte något väsen av sig. Men 1981 la Greensleeves vantarna på skivan och så började saker att hända.

Greensleeves mixade om plattan och döpte den till det tuffare Black Sounds of Freedom. Succén var ett faktum. Låtar som I Love King Selassie, Love Crisis och Bob Marley-covern Natural Mystic kan i dag närmast betraktas som klassiker.

Den nya deluxe-utgåvan innehåller 34 låtar hämtade från fyra olika plattor –  hela Love Crisis från 1977, hela Black Sounds of Freedom från 1981 och hela Prince Jammys Uhuru in Dub från 1982. Greensleeves har dessutom kryddat med fyra låtar av deejayn U Black, bland annat grymma Ride Into Zion som är en version av Black Uhurus African Love.

Visst, den här plattan kanske är för komplettister. Men har du inte redan de här låtarna är det rätt tillfälle att utöka skivsamlingen med en platta som innehåller både rariteter och klassiker.

Leave a comment

Filed under Recensioner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s