Reggaemanis Spotify-listor

Jag började skriva om reggae för ungefär två år sedan. Mina första krönikor var för Skivkoll och därefter tog jag steget till att starta Reggaemani.

Under de här åren har jag satt ihop elva Spotify-listor av olika karaktär. Det är allt från soulinspirerad reggae via de bästa gräslåtarna till de 100 bästa låtarna under 00-talet. Däremellan finns naturligtvis mycket mer.

Om du missat de oumbärliga reggaelistorna så är det här rätt tillfälle att komma ikapp. För visste du att Beyoncé gjort en fet version av Ring the Alarm? Om inte, så kan du passa på att ladda in Spotify-listan nedan.

Reggae Got Soul
Soulen lever på Jamaica skrev jag på Skivkoll i början av året. Reggaeartister har dels spelat in mängder av covers på kända och okända soulalster, dels producerat reggae som sjuder av soul, lyssna bara på Garnett Silk, Slim Smith eller Ken Parker.

Ladda in den här Spotify-listan så får du ännu fler exempel.

Reggae for Dummies
För ett par år sedan fick jag frågan vilka låtar man skulle lyssna på om man var reggaeamatör. Har man lyssnat och samlat på reggaemusik i över tio år, så är frågan inte helt lätt att svara på. Jag var tvungen att gräva djupt i skivbackar och mp3-arkiv för att hitta låtar jag trodde kunde passa ett par oerfarna öron.

Lyssna på Spotify-listan Reggae for Dummies här.

20 bästa reggaealbumen på Spotify
Spotify imponerar med sitt reggaearkiv. Visst saknas många låtar och skivor, men det handlar ofta om gamla originalplattor från små skivbolag.

Ladda in den här listan så får du tips på hela 20 ruskigt bra plattor på Spotify. Gladiators, Culture och Lone Ranger är bara några av namnen som kan stoltsera med att vara en del av listan.

Beyoncé Goes Reggae
RnB-stjärnan Beyoncé har ganska otippat spelat in en blytung version av Ring the Alarm. Jag blev så chockad att jag var tvungen att lägga upp den som spellista i Spotify. Ladda in den här.

Bästa gräslåtarna
Marijuana är ett kärt ämne för de flesta reggaeartister. Och faktum är att ett stort antal gräshyllningar är magiskt bra låtar. I Spotify-listan samsas gamla klassiker som Ganja Smuggling med nya Ganja Farmer.

Tio bästa dubplattorna på Spotify
Vad är dub frågade jag mig i en krönika för en tid sedan. Tja, vad ska man svara. Det bästa är kanske helt enkelt att lyssna och göra sin egen bedömning.

Ladda in den här Spotify-listan så får du i alla fall en hint om vad dub är för typ av reggae.

Dennis Browns 20 bästa på Spotify
I somras var det tio år sedan Dennis Brown – en av reggaens största – gick bort. För att hedra hans minne satte jag ihop en lista med 20 av hans bästa låtar som finns på Spotify.

Ladda in den här Spotify-listan och hedra hans minne du också.

Klassiska Greensleeves-plattor
I somras började jag att skriva krönikor för Rebelmusic. Min första krönika handlade om skivbolaget Greensleeves och ett antal av deras bästa tidiga dancehallplattor. För mig handlar det om Toyan, Lone Ranger och Captain Sinbad och i andra hand om Yellowman och Josie Wales.

Lyssna på deras bästa Greensleeves-plattor här.

100 bästa reggaelåtarna under 00-talet
Under sensommaren lanserade musiktidningen Novell en webbplats som skulle räkna ner de 100 bästa låtarna under hela 00-talet. Novell bjöd in bland annat musikkritiker för att göra egna listor.

Listor är alltid en kul idé tänkte jag och hakade på Novells idé. Ladda in den här playlisten så kan du höra de låtar från 100-listan som finns på Spotify.

Reggaens drottningar
Reggaen har genom åren haft ytterst få kvinnliga storstjärnor. Visst, Marcia Griffiths har nått ganska stor framgång, men inte ens hon kommer i närheten av hennes manliga motsvarigheter.

Under senare år kan dock ett trendbrott skönjas. Allt fler kvinnliga reggaesångerskor kliver fram på scenen. Ladda in den här Spotify-listan så får du exempel på några fantastiska exempel.

Reggaebattles
Reggaefajter på vax är skön tradition. Det hela började redan på 60-talet med olika soundsystem som tävlade med varandra. I dag utspelas fajterna mellan världsstjärnor som Beenie Man, Vybz Kartel och Bounty Killer.

Ladda in den här listan och lyssna på några sköna fajter.

Leave a comment

Filed under Krönikor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s