Planet Reggae: Här köper du plattorna innan de släppts

Sedan ett par år finns ett utmärkt komplement till vinyl och cd – legal nedladdning. Tjänster som eMusic och iTunes har enorma musikbibliotek och handla musik på webben har aldrig varit enklare. Nu finns dessutom en skivbutik där du köpa plattorna i mp3-format innan de officiellt släppts.

Utöver de kända legala nedladdningssajterna har ett antal skivbolag butiker kopplade till sina webbplatser. VP Records är ett sådant skivbolag.

Genom deras Planet Reggae Webstore kan du handla reggae från både Greensleeves och VP och det är lika enkelt som från exempelvis Amazon och eMusic.

Det finns dock några väsentliga skillnader mellan Planet Reggae Webstore och andra legala nedladdningssajter jag testat.

Till det sämre hör nedladdningshastigheten. Sajten är löjligt långsam, och det känns som att sitta uppkopplad med ett gamalt hederligt telefonmodem. Att ladda ner en fullängdare tar omkring 60 minuter. Ja, du läste rätt. En timme för cirka en timmes musik.

Men det positiva överväger det negativa om du inte råkar ha bråttom. För genom Planet Reggae Webstore kan du köpa plattor flera veckor innan de officiellt släppts. Jag köpte exempelvis Jah Shaka Presents the Positive Message, Black Sounds of Freedom Deluxe Edition och Joe Gibbs 12” Reggae Discomix Showcase Vol.1 två veckor innan de släppts på de vanliga sajterna.

En ytterligare fördel med VP Records egen skivbutik är priserna. De är cirka 20 procent lägre jämfört med exempelvis iTunes och Amazon.

Är du som jag för otålig för att vänta på cd-utgåvan, nöjer dig med mp3-versioner och har småländskt påbrå? I så fall är Planet Reggae Webstore något för dig.

Leave a comment

Filed under Nyheter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s