Sean Flowerdew gör modern reggae med soul

Brittisk reggae har funnits nästan lika länge som jamaicansk. 60-talets Dandy Livingstone och Symarip ersattes på 70-talet av tunga rootsakter som Aswad och Steel Pulse. Under senare år har det varit något tystare kring den brittiska reggaescenen, även om den i alla högsta grad lever. Något Pama International, aktuella med sin sjunde platta, är levande bevis på.

Reggaemani skrev i en recension av nya plattan Pama Outernational att Pama International inte är en vanlig reggaegrupp. De är ett band, något i sig rätt ovanligt i reggaesammanhang. Inom reggaen lyfter man oftast fram enskilda artister och producenter, men sällan musikerna.

Men det som verkligen skiljer Pama International från andra reggaeakter är musiken. Visst, det är reggae, men rikligt kryddad med 60-talssoul och emellanåt någon discotakt.

– Jag älskar reggae från 60- och 70-talen, men även 60-talssoul. Jag är inte intresserad av modern musik och föredrar analog ljudbild framför det rena, precisa och välputsade. Äldre musik har mer personlighet och 70-talet var en oerhört kreativ period för studior och produktionsteknik. Man experimenterade mer. I dag med Pro Tools och datorer är det för lätt att göra musik och många är helt enkelt lata, säger Sean Flowerdew, grundare, producent, låtskrivare och keyboardspelare i Pama International.

Pama International startades för nästan tio år sedan. Sean Flowerdew hade fått nog av skivbolagen Sony och A&M, men ville fortfarande ge ut sin musik.

Han och sångaren Finny bestämde sig för att starta Pama International vid millennieskiftet. De hade känt varandra sedan 1988 när de spelade i ska-bandet The Loafers och senare i Special Beat, som bestod av medlemmar från 2-tonerävarna The Specials och The Beat.

– Finny är en briljant sångare och lätt att arbeta med. Jag kände att jag ville uppskatta musik igen och göra allt på mina egna villkor. Så Pama International föddes ur den idén, berättar Sean Flowerdew.

Sean startade sitt första skivbolag Staccato Records redan 1988. Åtta år senare drog han igång Jamdown Records, där Pama International kunde ge ut sina första skivor som ett led i bandets DIY-profil.

Men 2007 fick de kontrakt med legendariska skivbolaget Trojan.

– Under 2007 gav vi ut en platta på Trojan. Det var en ära, men de var inte särskilt duktiga på att göra affärer. Att arbeta med Trojan påminde mig om allt jag inte gillade med Sony och A&M eller skivbolag i allmänhet för den delen, säger Sean och fortsätter:
– De strävar efter medelmåttighet, och det fungerar inte.

Att driva skivbolag är ingen dans på rosor. Blood and Fire kastade in handduken för ett par år sedan och i förra veckan meddelade Motion Records att de gett ut sin sista skiva.

– Det blir svårare och svårare att sälja skivor, men att ha ett eget skivbolag är en lyx eftersom jag har möjlighet att göra saker i min egen takt och på mina egna premisser, berättar Sean.

Rockers Revolt heter skivbolaget Sean driver. De har utöver material från Pama International gett ut skivor med grupper som The Slackers, The Pietasters och Mungos Hifi. Ingen av de plattorna sålde särskilt bra, så numera ger Rockers Revolt endast ut material från Pama International.

I början av november släppte Pama International sin sjunde platta Pama Outernational. Utgivningstakten för gruppen har varit hög ända sedan starten, så sent som i december 2008 släppte de sin förra fullängdare Highrise Campaign.

På nya albumet medverkar kända namn som Lynval Golding och Sir Horace Panter från The Specials. Sean Flowerdew delar producentansvaret med John Collins, mannen bakom The Specials hyllade Ghost Town.

– John har inte producerat särskilt mycket musik. Han gjorde dock Ghost Town-EP:n med tre extremt välproducerade låtar. Men han älskar ungefär samma reggae som jag och har byggt sina egna effekter. Jag spelade in och arrangerade plattan och gav sedan materialet till John. Han har verkligen öra för att skapa de rätta ljudbilderna, menar Sean.

Den nya plattan har mycket av leva upp till. Flera av Pama Internationals tidigare plattor har unisont hyllats av musikkritiker. Sean säger att Pama Outernational har tyngre sound än exempelvis Trojan Sessions och att han inspirerats av bland andra Jimmy Radway, Joe Higgs, Johnny Cash och Al Green.

– Jag har försökt flytta soundet till dub och rockers, men även lagt mer soul i mixen. Trojan Sessions producerade jag tillsammans med Nick Manasseh och han gjorde ett fantastiskt jobb. Jag är stolt över den skivan, men vill samtidigt bli bättre hela tiden.

De tre senaste plattorna – Trojan Sessions, Love Filled Dub Band och Highrise Campaign – har alla haft prominenta gästartister, men den här gången lyser de med sin frånvaro. Sean förklarar varför:

– På den nya plattan såg jag ingen anledningen att ta in några andra. Jag ville lyfte fram Finnys och Lynvals underbara röster. Att jobba med gästartister är fantastiskt, och listan på folk jag vill jobba är ändlös. Men den här gången ville jag inte vara beroende av stora namn och istället fokusera Pama International.

Gruppen är just nu på Englandsturné med kompisarna i The Specials för att marknadsföra plattan. Det finns ännu inga planer på att ta sig över kanalen till kontinenten. Sean hoppas dock spela på ett antal festivaler i sommar, och med lite tur får Uppsala Reggae Festival påhälsning. Kanske blir det tillsammans med Mad Professor.

– Vi pratar med Mad Professor om att göra en dubversion av Pama Outernational. Om det blir av så sticker vi på turné med honom som live-mixare. Han är en fantastisk människa som hela tiden lyckas ta sin musik till nya nivåer, säger Sean och tillägger:
– Jag skriver också på material till en ny platta, men den kommer inte förrän 2011.

Fem snabba till Sean Flowerdew

Bästa artist?
För tillfället Jimmy Radway & The Fe Me Time All-stars.

Bästa reggaelåt?
Just nu Life of Contradiction med Joe Higgs.

Favorit reggaegenre?
I dag är det dub.

Bästa reggaeproducent?
King Tubby.

Bästa skivomslaget?
Den generiska 2-tone.

Leave a comment

Filed under Intervjuer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s