Nya samling med Joe Gibbs discomixar håller hög klass

Den nya trilogin Joe Gibbs 12” Reggae Disco Mixes från skivbolaget 17 North Parade är en säker investering för många reggaefans. Hela 33 låtar ryms på de tre skivorna som spänner från sent 70-tal till tidigt 80-tal.

Skivbolaget 17 North Parade har tidigare släppt flera samlingar med discomixar – låtar som innehåller ursprungsversionen och en deejay-eller dubversion – producerade av Joe Gibbs, exempelvis Dennis Brown & The DJ’s och Culture & The DJ’s. Båda vann mycket på att de innehöll flera extremt svåråtkomliga låtar. De förlorade dock en hel del på den taskiga mastringen, som innebar att ljudet bitvis var klart undermåligt.

Men på ljudpunkten har skivbolaget nu lärt sig en läxa. Visst, det är fortfarande inte klockrent, men en tydlig förbättring jämfört med plattorna från Dennis Brown och Culture.

Låtmaterialet håller hög klass. Här finns flera klassiska låtar som är lätta att få tag på i originalutförande, men vars discoversioner många gånger krävt både ljus och lykta för att spåras upp. Många har exempelvis kanske hört Cornell Campbells Boxing Around eller Cultures Innocent Blood, men sannolikt inte deejayversionerna Look How She Fat med Lee Van Cleef eller Rock It Up med U-Brown.

Det senaste åren har det kommit många samlingar med discomixar från flera kända producenter. Exempelvis har skivbolaget Greensleeves gjort en hjältebragd genom att släppa sina 12” Rulers med material från producenter som Augustus ”Gussie” Clarke, Jah Thomas och Linval Thompson.

Förhoppningsvis är det här en trend som fortsätter och att vi får se skivbolagen ge ut ännu fler samlingar med svåråtkomliga discomixar.

2 Comments

Filed under Recensioner

2 responses to “Nya samling med Joe Gibbs discomixar håller hög klass

  1. Pingback: Röda, gula och gröna julklappstips « Reggaemani

  2. Pingback: Fler discomixar från Joe Gibbs « Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s