Lorenzos debut lika välkommen som vit jul

För ett par år sedan plockade jag upp Ras Mac Beans debutplatta Pack Up And Leave. Plattan är huvudsakligen producerad av franska Irie Ites och tillhör en av 00-talets absoluta höjdpunkter.

På en av skivans sista låtar medverkar den för mig okända Lorenzo. Forgive Dem Jah är en av plattans bästa låtar – mycket tack vare just Lorenzo. Sedan första gången jag lyssnade på låten har jag sett fram emot dagen då Lorenzo skulle göra en egen platta.

Häromveckan blev jag bönhörd. Movin’ Ahead är Lorenzos Irie Ites-producerade debut och innehåller – beroende på vilken utgåva du köper – 16 låtar av absolut högsta klass.

Både Lorenzo, som för övrigt borde kastat sitt porrfilmsklingande namn för länge sedan, och Irie Ites är i fin form och bjuder på många höjdpunkter.

Flera av låtarna har släppts som singlar tidigare, exempelvis Chezidek-samarbetet Please Mr. Officer på Mikey Dreads Roots & Culture-riddim och Gun Play på Clement ”Coxsone” Dodds Rocking Time-riddim.

Irie Ites har de senaste åren etablerat sig som några av reggaens absolut bästa producenter. Deras stil är energisk och melodisk och de använder oftast riktiga instrument på sina inspelningar. På Movin’ Ahead medverkar bland andra Mafia & Fluxy på trummor och bas samt Earl ”Cinna” Smith på gitarr och Dean Fraser på saxofon.

Lorenzos debutplatta håller precis lika hög klass som väntat och Movin’ Ahead kan mycket väl vara årets bästa reggaealbum.

8 Comments

Filed under Recensioner

8 responses to “Lorenzos debut lika välkommen som vit jul

 1. Roligt att du uppmärksammar det här släppet! Blev själv oerhört nyfiken på den när jag läste Reggae Vibes’s recension häromveckan. De skrev att den var en av de starkaste debuterna någonsin och ett definitivt måste. Jag har fortfarande kvar att höra för mig själv, men den verkar onekligen oerhört lovande. Har tänkt köpa den så snart jag hittar något annat ställe än Irie Ites egen sida som har skivan, då jag tyckte de tog ett rejält överpris i frakt.

  • reggaemani

   Reggae Vibes har helt rätt i sin recension. En ruskigt stark debut och definitivt en av årets allra bästa plattor.

   CD-versionen av plattan verkar inte helt lätt att få tag på om man inte går via Irie Ites. Jag köpte plattan via download, men då missar man tre bonusspår tyvärr.

 2. Reggae Vibes är förvisso överlag väldigt postitiva till det mesta, nästan till och med i den omfattningen att jag tappat lite förtroende för dem. Men i det här fallet, då jag sett berömmet få medhåll av en rad andra, är det nog ingen överdrift.

  Nej, Irie Ites verkar vara ganska ensamma om att ha albumet i det här läget. Det brukar kunna vara så med sådana här släpp till en början, att tillverkarna har ensam tillgång till skivan, men att den sedan inkommer till butikerna efter hand. Får i alla fall hoppas det, annars får jag väl lägga de 25 dollarna (eller vad det var) i frakt.

  Kan för övrigt berätta att Chezidek’s nya, som vi pratade om för ett tag sedan, nu finns hos EB och är på väg hem till mig.

  • reggaemani

   Håller med där om Reggae Vibes. Det är typ femmor rakt igenom. Går inte att lita på fullt ut. Jag tror inte att du kommer att bli besviken av vare sig Chezidek eller Lorenzo. Det är kanonplattor. / Erik

 3. Pingback: Röda, gula och gröna julklappstips « Reggaemani

 4. Pingback: Nollnolltalets tio bästa reggaeplattor « Reggaemani

 5. Pingback: Fransk producenttrio med ögat på Million Stylez « Reggaemani

 6. Pingback: Lorenzo has grown on second album | Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s