Fira första advent med reggaetema

Ända sedan reggaens begynnelse har covers varit en vital del av genren. Det har huvudsakligen handlat om covers på kända och okända soul- och RnB-låtar, men även en del Elvis Presley och Bob Dylan.

Ett kapitel för sig är de många julsånger som av någon anledning spelats in av berömda reggaeartister. John Holt och Jacob Miller är några av dem som till och med spelat in hela julplattor.

John Holt gav 1986 ut skivan The Reggae Christmas Hits Album med låtar som White Christmas och Santa Claus Is Coming To Town.

1978 kom Jacob Miller med plattan Natty Christmas. Flera av låtarna, exempelvis All I Want For Ismas och On The Twelve Day Of Ismas, är duetter med deejayn Ray I.

Samlingsplattor finns det också gott om. Skivbolaget Studio One firar jul med Christmas Greetings From Studio One och Joe Gibbs önskar god jul med Wish You A Merry Rockers Christmas. Ras Records hälsar julen välkommen med Ras Records Presents A Reggae Christmas. Längst går dock skivbolaget Trojan med boxen Trojan Christmas Box Set, som innehåller hela 50 jullåtar i reggaetappning.

På skivan Yard Style Christmas från 1981 har man varit en smula finurlig med låttitlarna. Barrington Levy & Trinity bjuder på I Saw Mommy Kiss A Dreadlocks och Carlene Davis & Trinity gör Santa Claus Do You Ever Come To The Ghetto.

Det är svårt att föreställa sig julsånger i reggaetappning. Och faktum är att låtarna är mer roliga än bra. Av de reggaejullåtar jag hört är det få som går att lyssna på. Två som är helt okej är The Maytals Happy Christmas (The Christmas Song) och Natty No Santa Claus med Jacob Miller, men ingen av låtarna passar annat än vid jul.

Men för ett reggaefan som nödvändigtvis vill lyssna på julsånger är låtarna ett bra komplement till originalen.

Advertisement

4 Comments

Filed under Krönikor

4 responses to “Fira första advent med reggaetema

 1. Och så Ital Skurk på det, Fira jul i fred från 2005.

 2. Hej!
  Ital Skurk är verkligen en platta som tar jullåtarna på allvar. Om du inte hunnit lyssna så har jag lagt upp tre låtar på min blogg.

  http://www.fileunderreggae.com/2009/12/fira-jul-i-fred-ital-skurk.html

  Också får vi ju inte glömma Yellowmans
  Very, Very Yellow Christmas.
  Som vi dock sorterar under mer rolig än bra…

  By the way, bra blogg!

  /The Reggae Librarian

  • reggaemani

   Tack för tipsen. Har inte hört Ital Skurk, men ska spana in dem.

   Yellowman har av någon anledning gjort ganska många jullåtar i reggaetappning. Samtliga jag snubblat över är mer roliga än bra tyvärr.

   Kul att du gillar bloggen! / Erik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s