Inner Circle bättre förr

I förra veckan snubblade jag över ett illa skrivet pressmeddelande för Inner Circles nya platta State of da World. Skivan sågades i dagens Göteborgs Posten, och plattan är precis så usel som tidningen skriver.

Men även om Inner Circle inte har någon framtid, så har de en gedigen historia, en historia de förvaltar ruskigt illa. Deras framlidne sångare Jacob Miller skulle skämmas om han visste hur arvet och namnet Inner Circle förvaltas.

Innan Jacob Miller hastigt gick bort i en motorcykelolycka 1980 hade han tillsammans med Inner Circle flera stora hits, den mest kända är We A Rockers från kultrullen Rockers. När filmen kom vid mitten av 70-talet var Inner Circle faktiskt större än självaste Bob Marley. I alla fall på Jamaica.

We A Rockers är en poppig reggaelåt med discoinfluenser. Men Inner Circle hade innan den ett ganska tungt sound med tydliga rastainfluenser. Låtar som 80,000 Careless Ethiopians, Roman Soldiers of Babylon och Forward Jah Jah Children är roots i sin allra bästa bemärkelse.

När Inner Circle var som bäst bestod de av Jacob Miller på sång samt bröderna Ian och Roger Lewis på bas respektive gitarr. Det var bröderna som var navet i gruppen och de gick under namnet Fatman Riddim Section

Inner Circle gjorde också ett antal tunga dubplattor på 70-talet. Spana exempelvis in Heavyweight Dub & Killer Dub som getts ut av insomnade Blood and Fire Records.

När man hör överfeta dublåtar som Frelimo eller Fidel At The Control är det sorgligt att höra Candy Girl eller Dis Time från nya plattan. Inner Circle borde lagt instrumenten på hyllan när Jacob Miller dog.

Ska man nödvändigtvis lyssna på Inner Circle i modern tappning rekommenderar jag African Beats uppdaterade version av Bad Boys-riddimen med bland andra Buju Banton och Burro Banton.

2 Comments

Filed under Krönikor

2 responses to “Inner Circle bättre förr

  1. Inner Circle har varit usla i många år nu. Men i mina ögon är det ok om de lyckas casha in nu på ålderns höst, just med tanke på allt det vackra som gjordes under 70/80-tal, men som inte gjorde dem rika. De har fripass i min värld. De får göra vilken skit de vill nu. Kan de lura på någon den får man skylla sig själv.

    Det är värre med alla band och artister som inte har något bra bakom sig utan producerar glättiga ytligheter i alla fall. Finns många både svenska och utländska exempel. Tyvärr.

  2. Gurra

    “Girl I want to make you sweat. Sweat till you can’t sweat no more!” Bra grejer 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s