Reggaen förutspådde “2012” redan 1977

Lågkonjunktur, svininfluensa och katastrofvarningar kring nästa veckas klimatmöte i Köpenhamn. I finanskrisens kölvatten har också katastrofrullen 2012 lanserats och en mängd konspirationsteorier florerar.

Det är som att ragnarök närmar sig med stormsteg.

På reggaefronten har man ända sedan 70-talet stått på tårna inför den slutgiltiga undergången. Tänk bara på Cultures apokalyptiska Two Sevens Clash från 1977, där gruppen förutspådde harmagedon baserat på en förutsägelse av Marcus Garvey.

Men det apokalyptiska budskapet inom reggaen har också förmedlats genom skivomslag som skvallrar om en framtid vi helst inte går till mötes.

1980 gav Michael Prophet ut plattan Righteous Are the Conqueror. Omslaget vittnar om en tuff tid, medan låttitlarna har blandade budskap som Long Long Tribulation och Happy Days.

Brittiska Steel Pulse var inga muntergökar precis, i alla fall om man dömer gruppen efter skivomslagen. Plattorna Handsworth Revolution och Earth Crisis kom 1978 respektive 1984 och visar en dyster bild av världen. Earth Crisis kom under en period av starka motsättningar mellan USA och dåvarande Sovjetunionen och speglar tidsandan väl.

Ranking Joe kom 1982 med plattan Armageddon. Här har skivomslaget egentligen inte särskilt mycket att göra annat än med titellåten.

Krig förekommer även på skivomslaget till Mikey Dreads World War III.

Konspirationsteorier kommer alltid att finnas, precis som teser om jordens undergång. Frågan är bara när vi går lika långt som Jamaica den sjunde juli 1977 då man stängde skolor baserade på Marcus Garveys profetia.

2 Comments

Filed under Krönikor

2 responses to “Reggaen förutspådde “2012” redan 1977

 1. Fina omslag. Jag har alltid sett omslaget till Mighty Maytones – Madness som ett väldigt apokalyptiskt omslag. Syns kanske mer på baksidan av omslaget där en soldat trängs med en enorm missil … detta i samma kontext som det gråtande barnet på framsidan.

  Kul (dumt ordval?) blogginlägg i vilket fall! Du har en bra blogg, Erik!

  • reggaemani

   Madness levererar helt klart domedagskänslor också. Funderade på att ta med det. Minns inte varför det inte blev så. Klart är i alla fall att Madness är en fantastisk platta.

   Kul att du gillar inlägget och bloggen. / Erik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s