Reggaemanis årskrönika – så mycket musik, så lite tid

För knappt en månad sedan skrev Jamaican Gleaner om den allt sämre försäljningen av reggaealbum. Tidningen refererar till en undersökning som visar bistra försäljningssiffror för reggaeskivor i USA under årets tio första månader. Sean Pauls Imperial Blaze har exempelvis sålt i strax över 70 000 exemplar, att jämföra med över tre miljoner för hans förra platta The Trinity.

Samma tidskrift citerar två veckor senare Randy Chin, marknadschef på VP Records. Han menar att skivor via digital nedladdning säljer bra, men motsvarar inte minskningen av antalet sålda cd-skivor.

Bilden av marknaden för reggaealbum verkar alltså dystrare än någonsin, i alla fall om man endast kikar på försäljningssiffror.

Samtidigt har lagliga nedladdningssajter som iTunes och eMusic möjliggjort att enskilda artister utan världstäckande distributionskanaler kan sprida sin musik. Sociala communityn Myspace och musiktjänsten Spotify har också gjort underverk för mindre artister att nå stora målgrupper.

Personligen omfamnar jag de nya distributionskanalerna. Jag har aldrig tidigare upptäckt så mycket ny musik som jag gjort under 2009. Men jag har märkt att det produceras många dåliga riddims som voicas av etablerade artister. Ta exempelvis Lutan Fyah som under 2009 släppt hela fyra fullängdare – African Be Proud, Justice, Music och The King’s Son – samt medverkat på mängder av riddim-plattor.

Reggaen har ända sedan begynnelsen på 60-talet präglats av osannolikt hög utgivningstakt, och inget tyder några förändringar på den punkten. Tipset är helt enkelt att provlyssna så mycket det går och lyssna på initierade källor som lyckas hänga med i racet. Källorna tillsammans med skivbolagens A&R-representanter kommer att visa vilken reggae som verkligen håller måttet.

Saxat från året som gått

•    Fajten mellan Vybz Kartel och Mavado är över. I början av december meddelades att de båda lägren slutit fred och att deras verbala fajter nu är ett minne blott.
•    Buju Banton greps i december i Miami med fem kilo kokain. Han riskerar nu 20 års fängelse.
•    I mars rapporterades att Ninjaman åtalats för mord, anstiftan till mord och olaga vapeninnehav.
•    Wycliffe ”Steely” Johnson avled tidigt i höstas. Wycliffe Johnson var ena halvan av duon Steely & Cleevie som medverkat på otaliga reggaemästerverk.

Tre förhoppningar inför 2010
•    Att auto-tune missbruket kriminaliseras.
•    Att Toots & The Maytals kommer till Uppsala Reggae Festival.
•    Fler vägvisare till den bästa reggaen, exempelvis bloggar, forum och communities som hjälper till att sålla bort bruset och hitta guldkornen.

Leave a comment

Filed under Krönikor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s