Därför lyckades Bob Marley

Bob Marley är utan tvekan världens mest kända reggaeartist. Reggaemani har läst ett gäng Bob Marley-biografier och listat ut några av ingredienserna i hans framgångsrecept.

Desmond Dekker, Millie Small, Jimmy Cliff, Shabba Ranks, Shaggy och Sean Paul är alla reggaeartister med världshits i bagaget. Men trots stora framgångar är de inte i närheten av Bob Marleys stjärnstatus på den internationella musikscenen.

Att Bob Marley blev en stor stjärna berodde på ett antal viktiga faktorer. Han var perfektionist, en fantastisk låtskrivare som omgav sig med duktiga musiker och hade dessutom oslagbar karisma.

Men det var ett strategiskt avgörande beslut i London 1972 som förändrade Bob Marleys framtid dramatiskt. The Wailers hade gett ut singeln Reggae On Broadway på skivbolaget CBS och var i London för att marknadsföra den.

Men den sålde inte.

Frustrerad bestämde sig Bob Marley för att knacka på hos Chris Blackwell, ägare av skivbolaget Island (framgångsrikt med soundtracket till reggaerullen The Harder They Come). Marknadsföringsgeniet Chris Blackwell, delvis uppvuxen på Jamaica, förstod reggaemusik men även vad den vita rockpubliken ville ha. Han fattade tycke för Bob Marley, såg möjligheterna och signade bandet.

De två första The Wailers-plattorna på Island – Catch A Fire och Burnin’ – blev hyggliga framgångar, men det var när Peter Tosh och Bunny Wailer lämnade gruppen som det tog fart på allvar för Bob Marley.

Bredare sound
Han tog in de gospelinfluerade sångerskorna i the I-Threes och arbetade med gitarrister med tydliga rock- och bluesinfluenser. Amerikanerna Al Anderson, Don Kinsey och Junior Marvin blev en stor del i Bob Marleys nya och lite rockigare sound.

Turnéer
Nu ensam frontman började Bob Marley att turnera som en galning, varje platta följdes av långa turnéer i bland annat Europa och USA.

Budskap till media
Vid varje skivsläpp tog Bob Marley sig tid till att prata med media, och hade tydliga budskap om jämlikhet och mänskliga rättigheter. Han var en motpol till diskons dekadens, och medierna tog honom varmt till sina hjärtan. Detta hade en klar effekt på reggaemusikens ökade popularitet.

Även om Bob Marley hade koll på det mesta, fick han draghjälp av några slumpmässiga händelser. Eric Claptons rosade cover på I Shot the Sheriff kom lägligt sommaren 1974, och skakade av sig strålglans på Bob Marley som just skulle göra solokarriär. Även mordförsöket i december 1976 påverkade såväl image som låtskrivande i en positiv riktning.

Det är omöjligt att säga om reggaen någonsin kommer att föda en stjärna som Bob Marley igen. Garnett Silk nämndes på 90-talet som en efterträdare, men gick hastigt bort i en olycka 1994. I dag kan jag inte se någon tydlig tronarvinge, utan förutspår att dagens största stjärnor – som Sean Paul, Sizzla och Buju Banton – inte har en chans att slå igenom Bob Marley-style. De saknar helt enkelt hans kombination av karisma, viktiga budskap och förståelse för hur medierna skapar stjärnor.

Vill du läsa mer om Bob Marley rekommenderar jag biografierna Bob Marley – Conquering Lion of Reggae av Stephen Davis och Catch A Fire: The Life Of Bob Marley av Timothy White.

2 Comments

Filed under Krönikor

2 responses to “Därför lyckades Bob Marley

 1. Tror det finns flera andra viktiga faktorer också som bör nämnas. Reggae var outforskat och okänt för större delen av världen. Lite förarbete hade gjorts av artister som Jimmy Cliff, Desmond Dekker och Toots men för de flesta som kom in på Marley var det ett helt nytt sound. Nyhetens behag spelade stor roll. Det var inte bara Marley som lanserades men även reggae (och för gemene lyssnaren var dessa ofta tätt relaterade – något vi märker än idag).

  Vidare var ju Marley även den förste artisten som fick en oerhörd push av skivbolaget för att sälja hos andra än karibier eller på sin höjd vita engelsmän.

  Sean, Sizzla eller Buju kommer aldrig slå som Marley av anledningen att de har sina toppar bakom sig. Sen ställer jag mig frågande till om det verkligen görs hållbara högprofils-artister längre? Det är ju ofta för många kockar nämligen.

  Intressant inlägg och »Catch a Fire« är en väldigt bra biografi när man väl låter sig acceptera det uppdiktade dialogerna.

  • reggaemani

   Kul att du gillade inlägget. Catch A Fire var den första Marley-biografin jag läste, och tyckte den var sådär. Kändes som att mycket var rent påhittat. Dessutom var det för mycket mytologi och religion. Jag läste Conquering Lion Of Reggae mer nyligen, och den var betydligt bättre.

   Du har naturligtvis helt rätt i ingredienserna du nämner. En person som också banade väg för reggaen, om än i light-tappning, var amerikanen Johnny Nash.

   Jag ser ingen inom reggaen i dag som en klart lysande stjärna. Men, det är väl dancehallen som drar mest publik och där finns kanske också möjliga stjärnor. Jag hajar dock inte mycket av dagens dancehall-scen. Finns guldkorn, men de är få.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s