Godbitar ur vårens skivflod

Reggaemani har spanat in vad skivbolagen VP, Greensleeves och 17 North Parade har på gång i vår. Och det är mycket som händer. Exempelvis nya plattor från världsstjärnor som Busy Signal och Capleton.

Skivbolaget VP, med dotterbolagen Greensleeves och 17 North Parade, är störst i världen på reggae. Bolaget har anor som spänner över hela 40 år och är nog mest känt för att ha lanserat Sean Paul.

Varje år släpper VP ungefär 60 plattor, och i vinter och vår väntar plattor från några av bolagets riktiga storsäljare.

Året inleds med Reggae Legends-samlingar från Shabba Ranks och Sugar Minott samt en samling låtar på Ghetto riddim. I januari släpper skivbolaget även Sizzlas Crucial Times och Alborosies singel Steppin’ Out.

I februari kommer en samlingsplatta många säkert ser fram emot – Volcano Eruption med material från Henry ”Junjo” Lawes. Men det är kanske inte de 40 låtarna som lockar mest. Snarare är det den tillhörande dvd:n med en dokumentär om Henry Lawes och hans soundsystem Volcano. Februari bjuder dessutom på ytterligare nytt material från Alborosie – ep:n Kingdom of Zion och den samlingsliknande plattan Escape From Babylon To Kingdom of Zion.

Den 30 mars kommer Busy Signals nya platta D.O.B, något som många dancehall-fans säkert ser fram emot. Mars bjuder även på en samling med Chukki Star och en med King Jammy-material.

För lovers-fansen blir april en bra månad. Då släpps dels samlingsplattan This Is Lovers Rock vol. 2, dels Beres Hammonds Just A Man, som förmodligen kommer vara i samma lugna och sköna stil som vanligt. Lite ösigare blir Junior Kellys nya platta Red Pond som producerats av Fire House Crew.

Lagom till sommaren släpper stjärnskottet Romain Virgo sin självbetitlade debut. Men mer intressant är Capletons I-Ternal Fire som når skivbutikerna den fjärde maj. Capleton är med reggaemått inte särskilt produktiv, så det blir riktigt spännande att höra vad han kokat ihop. Maj bjuder även på två nya samlingar med discomixar från Joe Gibbs.

4 Comments

Filed under Nyheter

4 responses to “Godbitar ur vårens skivflod

 1. Nytt med Capleton glädjer mig verkligen! Det var ju trots allt hela sex år sedan senaste släppet.

  • reggaemani

   Det blir verkligen sweet. Har ganska nyligen fått upp ögonen för honom. Tycker att Liberation Time från förra året var ganska hyfsad, även om auto-tune i referängen förstör en smula.

 2. Har nog inte hört den låten, men tyckte “Acres” tillhörde fjolårets starkaste.

  • reggaemani

   Hade helt glömt Acres. Håller med. En av de bästa låtarna från förra året. Även Busy Signal och Richie Spice gjorde grymma låtar på den rytmen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s