Magnifik dancehallsamling från Soul Jazz

För drygt ett år sedan släppte skivbolaget Soul Jazz den uppmärksammade boken Dancehall – The Rise of Jamaican Dancehall Culture av journalisten och fotografen Beth Lesser. Boken ackompanjerades av en utmärkt samlingsplatta med samma namn. Och nu kommer uppföljaren.

Dancehall 2 heter den nya skivan som innehåller hela 24 spår. Precis som förra gången handlar det om dancehall från 80-talets glansdagar, även om det smugit sig in några 90-talsproduktioner.

På den första volymen fanns en uppsjö hitlåtar. Den här gången bjuds det istället på fler okända alster och artister.

Det är ett skönt hopkok av stilar. Här samsas digitala produktioner med live instrument i ett myller av klassiska rytmer. Soul Jazz har också hittat en väl avvägd blandning mellan deejays och sångare. Insatser värda att lyfta fram är Papa Sans Money A Fe Circle, Johnny Osbourne & Papa Tullos Rock And Come On Ya och General Trees Everything So So So So.

Det enda jag egentligen saknar är några dancehall-spår från Studio One. Demonproducenten Clement ”Coxsone” Dodd är kanske inte mest känd för dancehall, men i hans studio spelades det ändå in skapligt mycket intressant reggae i rub a dub takt.

Reggaegurun Steve Barrow har skrivit inlagetexterna. Men för den optimala upplevelsen rekommenderas ändå Beth Lessers bok som sällskap. Då känns det nästan som att stå och jäsa på Chancery Lane eller Brentford Road.

Dancehall 2 finns att köpa som cd, lp eller mp3 via skivbolagets webbplats.

1 Comment

Filed under Recensioner

One response to “Magnifik dancehallsamling från Soul Jazz

  1. Pingback: Reggaemani’s best compilations in 2010 | Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s