Lustre Kings om dagens reggae

Dagens reggae har kommit på avvägar och i USA släpper skivbolagen bara dålig musik. Men det kanske kan ändras. Amerikanska producentduon Lustre Kings hoppas att musik med budskap kan ta sig tillbaka in på hitlistorna.

I höstas skrev jag en krönika på Rebelmusic om avsaknaden av amerikansk reggae. Visst, Shaggy, Johnny Nash och producenten Bobby Konders kommer därifrån. Men inte mycket annat. Eller?

Efter att jag skrev krönikan började jag hålla ett extra öga på reggae från USA. Och vips så hittade jag ett gäng intressanta namn. Populära Groundation är från Kalifornien och SOJA, John Browns Body och 10 Ft. Ganja Plant är från östkusten. Sen finns också hela reggaerörelsen från Virgin Islands med artister som Midnite, Dezarie och Ras Attitude.

Några av de mest intressanta namnen på den amerikanska reggaescenen är Corrin Haskel och Andrew ”Moon” Bain, mer kända under sitt producentalias Lustre Kings.

Corrin, Moon och Jahdan Blakkamoore

Både veteraner och nya talanger
Lustre Kings började producera musik 1998 och har sedan dess arbetat med många stora namn, exempelvis veteraner som Yami Bolo och Capleton.

Duon har genom åren också varit vassa på att snappa upp nya förmågor. Lutan Fyah, Jahdan Blakkamoore och Turbulence är några namn som Lustre Kings var tidiga med att upptäcka.

− Det finns så mycket talang därute. Att ha örat mot rälsen, hänga i studior och hålla oss a jour med vad som händer hjälper oss att hitta nya talanger, berättar Corrin Haskel.

”Eklektiskt sammanhängande”
Lustre Kings har en tydlig uppdelning i vem som gör vad. Andrew Bain är musikern och kreatören, medan Corrin Haskel är den som håller i trådarna och ser till och saker och ting blir gjorda.

Den klassiskt skolade multiinstrumentalisten Andrew Bain har flera influenser, och har lyssnat på såväl hip-hop som rock och amerikansk folkmusik. Hans många inspirationskällor och musikalitet genomsyrar deras produktioner, bland annat i rytmer som Salam Addis, Shining och Talking Drums. Alla är reggae i grunden, men tre helt olika stilar.

− Jag skulle beskriva vår stil som eklektisk sammanhängande. Den är ”digital ancient”, säger Andrew Bain.

Dagens reggae är inte vad den varit
Lustre Kings producerar musik som bär ett budskap. Men Andrew Bain ställer sig frågande till om det finns en framtid för den typen av medveten reggae.

− Vi har haft svårt att motivera oss den senaste tiden på grund av den riktning reggaen tagit. Reggaen i USA är på nedgång. Det verkar inte finnas särskilt många skivbolag som regelbundet ger ut bra musik längre. Dessutom bryr sig de stora radiokanalerna inte om reggae och andra genrer får betydligt mer speltid, anser han, och fortsätter:

− Budskapen och produktionstekniken som är populära just nu är inte vad som fick oss att ge oss in i musikbranschen.

Men Andrew Bain verkar ändå förhoppningsfull.

− Saker kommer och går i cykler, och förhoppningsvis slår pendeln tillbaka till roots och musik med budskap, säger han.

Ger sig inte
Även om duon inte är helt nöjda med dagens reggaescen, så har de inga planer på att kasta in handduken. Utöver att nyligen ha gett ut två plattor har de flera projekt på gång, bland annat nya skivan Babylon Nightmare med Jahdan Blakkamoore och ett mixtape tillsammans med Project Groundation. På önskelistan över artistsamarbeten syns namn som Jah Cure och Natural Black. Men Andrew Bain verkar rätt nöjd som det är och berättar att de inte letar efter nya artister.

− Att få möjlighet att arbeta med en sådan talang som Jahdan räcker gott, säger han.

Sju snabba till Lustre Kings

Bästa artist?
Kan inte välja någon enskild (Corrin)
Jahdan Blakkamoore, Peter Touch, Tarrus Riley och Vaughn Benjamin (Andrew)

Bästa skivbolag?
Utöver Lustre Kings så är det Digital B (Corrin)
I Grade, Lustre Kings och Zion High (Andrew)

Bästa platta?
Real Thing och Black Woman and Child med Sizzla, Catch a Fire med The Wailers och It’s Growing med Garnett Silk (Corrin)
Burning Spears första på Studio One, Two Sevens Clash med Culture, King Tubby Meets Rockers Uptown med Augustus Pablo, The Real Thing med Sizzla och Rule the Time med Midnite-I Grade (Andrew)

Bästa genre?
Roots Radics på Channel One på 80-talet samt 90-tals roots (Corrin)
Studio One, Rockers, 90-tals roots och VI-roots (Andrew)

Bästa skivomslaget?
Greensleeves från 80-talet (Corrin)
Scientist och några från Midnite (Andrew)

Bästa producent?
Moon eller Bobby Digital (Corrin)
Joe Gibbs, Bobby Digital, Bob Marley & The Wailers och Don Corleone (Andrew)

Bästa rytm?
Party Time och Credential (Corrin)
Bad Road, Hard Times, Grasslands och Drop Leaf (Andrew)

1 Comment

Filed under Intervjuer

One response to “Lustre Kings om dagens reggae

  1. Pingback: Reggaemani celebrates two year anniversary | Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s