Bra introduktion till Henry Lawes

Henry ”Junjo” Lawes är en av de viktigaste och främsta producenterna i reggaehistorien. Han skapade nästan på egen hand dancehall-genren och ligger bakom stjärnor som Barrington Levy, Yellowman och Eek-A-Mouse. Mellan 1979 och 1985 blev nästan allt han rörde vid guld. Sedan tog det stopp. Henry Lawes flyttade till New York och försvann från scenen under ett par år. Han gjorde comeback i början på 90-talet, men lyckades inte nå upp till den höga kvalitet som publiken vant sig vid.

I förra veckan släpptes boxen Volcano Eruption – på pappret den mest definitiva samling Henry Lawes-producerat material någonsin.

Volcano Eruption är en utmärkt introduktion till Henry Lawes råa och kompromisslösa sound. Lyssnaren bjuds på hela 40 låtar. Från klassiker som Prison Oval Rock med Barrington Levy och Wa-Do-Dem med Eek-A-Mouse till mer okända Give Another Israel A Try från Barry Brown och Hoola Hoope med Josey Wales.

Boxen innehåller dessutom en 45-minuters dokumentär om Henry Lawes, där skivbolaget bland annat intervjuat Cocoa Tea, Michael Prophet och Anthony Johnson.

Men Volcano Eruption har tyvärr några problem. För det första saknas dub. Henry Lawes gjorde tillsammans med Scientist flera banbrytande dubplattor på 80-talet. För det andra är det för få discoversioner. Sådana finns visserligen på samlingen Greensleeves 12” Rulers från 2007, men det hade inte skadat den här plattan. För det tredje saknas ett antal spännande artister, exempelvis Little Harry och Flick Wilson. Skivbolaget hade enkelt kunnat byta ut några av låtarna från Josey Wales och John Holt, som har två vardera.

Volcano Eruption hade också tjänat på att få samma ambitionsnivå som samlingen från producenten George Phang. På Power House Selector’s Choice fyra volymer ryms hela 160 låtar indelade efter rytm. Det hade varit värdigt en av de bästa reggaeproducenterna genom tiderna.

2 Comments

Filed under Recensioner

2 responses to “Bra introduktion till Henry Lawes

  1. Är bra sugen på att se den där DVDn…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s