Dubmatix vill till Uppsala Reggae Festival

Kanada förknippas oftare med ishockey och lönnsirap än reggaemusik. Men faktum är att på 60-, och 70-talen emigrerade flera jamaicanska artister dit. Producenten Dubmatix håller fanan högt med sitt mjuka, elektroniska sound.

Dubmatix heter egentligen Jesse King och har varit i musikbranschen i över 20 år. Han har bland annat spelat trummor och bas i flera olika reggae-, funk-, blues- och acid jazzband.

För åtta år sedan bestämde han sig för att göra sin egen grej och har sedan dess producerat och mixat reggae i sin studio Dub Factory i Toronto.

– Det som fick mig att börja experimentera med musik på egen hand var tekniken. Helt plötsligt gick det att spela in och mixa på egen hand, berättar Jesse King som nyss kommit hem från en turné i Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Jesse King spelar nästan samtliga instrument själv och alla hans inspelningar görs live i studion. Ljudbilden ska vara tung med mycket bas och gärna påminna om hur det lät på demonproducenten Phil Spectors plattor på 60-, och 70-talen.

– Jag vill inte att min musik ska vara minimalistisk och avskalad. Basen ska verkligen kännas. Jag vill heller inte överproducera och ger sällan eller aldrig instruktioner till andra musiker eller sångare. Resultaten blir ofta bättre av en hälsosam dos spontanitet, säger Jesse King.

En av de saker som delvis skiljer honom från andra producenter är dragen mot det mer elektroniska.

– Jag tycker att alla mina tre plattor har ett ganska konsekvent sound. Kanske är första plattan Champion Sound Clash mer elektrodub. Min senaste skiva Renegade Rocker är nog mer öppen och med fler influenser från andra reggaegenrer, menar Jesse King, och fortsätter:

– Jag lyssnar faktiskt mest på rock och punk. Gärna grupper som The Clash och Rage Against The Machine. Men jag tror inte att det hörs på plattorna, för när det handlar om reggae är jag traditionalist. Det ska inte vara några hårda rockriff, säger Jesse King bestämt.

Även om rocken och punken inte märks i produktionerna, så är Dubmatix i alla fall med och hyllar The Clash framlidne frontman Joe Strummer på färska samlingen Shatter The Hotel. Tillsammans med Don Letts och Dan Donovan från Big Audio Dynamite gör han en tung version av klassikern London Calling.

Utöver medverkan på Shatter The Hotel, så har Dubmatix precis släppt en 7” tillsammans med Abassi All Stars samt ep:n The Berlin Sessions och rytmen Rough Out Riddim. Och han har fler saker på gång.

– Jag planerar att släppa nya plattan System Shakedown i juni. Det kommer att vara samma stil som tidigare, men med nya gästartister. Jag hoppas exempelvis att få med Mighty Diamonds, Dennis Alcapone, Brother Culture, U Brown och Tippa Irie, berättar Jesse King.

I juli och augusti ska han tillbaka till Europa och spela på festivaler. På vägarna tar han med sig brittiske deejayn Brother Culture. När jag berättar om Uppsala Reggae Festival blir Jesse King märkbart intresserad, och vill genast veta vad han ska göra för att spela där.

Sju snabba till Dubmatix

Favoritartist
Bob Marley

Bästa skivbolag
Blood & Fire

Favoritplatta
Man in the Hills

Bästa genre
Roots och dub

Bästa skivomslaget
Massive Attack vs Mad Professor

Favoritproducent
Linval Thompson

Bästa rytm
Satta Massa Gana och Creation Rebel

2 Comments

Filed under Intervjuer

2 responses to “Dubmatix vill till Uppsala Reggae Festival

 1. fileunderreggae

  Intressant inlägg. Du har alltså (mail)intervjuat Jesse? Har på min blogg puschat Dubmatix genom åren, tycker att plattorna varit fantastiska och att URF vore en bra plats för Dubmatix i sommar.

  Nice One! Och som vanligt är din blogg topnotch!
  Tackar för din länkning till min blogg, ska länka tillbaka i min nya version.

  /The Reggae Librarian

  • reggaemani

   Kul att du gillar min blogg. Klart att jag länkar till File Under Reggae. Gör vad jag kan för att sprida så mycket bra reggaegrejor som möjligt.

   Har följt Dubmatix i ungefär ett år och gillar hans grejor skarpt. Vore tungt att se honom live. Intervjun gjordes för övrigt på telefon. Jesse är en riktigt trevlig figur.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s