Mellow Baku gör det mesta själv

En blandning av soul, jazz och reggae. Så beskriver brittiska sångerskan Mellow Baku sin musik. I maj är hon aktuell med debutplattan Patchwork Prophecies, som hon ger ut helt på egen hand.

Bortom hiphop influerad jamaicansk dancehall och elektrisk brittisk dubstep finns reggaeartister som hämtar inspiration från mjukare genrer som jazz och soul.

Brittiska sångerskan Mellow Baku är en sådan. Hon växte upp i en kristen familj med en mamma som ofta och gärna sjöng både blues och jazz.

– Jag växte upp i ett hem utan vare sig tv, radio eller populärmusik. Att sjunga och spela gitarr var därför naturligt för barnen. Det är det enda liv jag känner till, säger Mellow Baku.

Hon var en av de starkast lysande stjärnorna på gruppen Soothsayers platta One More Reason från i fjol. Mellow Baku hade tuff konkurrens från andra gästartister, men sjöng ändå dreadsen av legender som Johnny Clarke, Michael Prophet och Linval Thompson.

One More Reason är en både jazzig och bluesig historia. Något som passar Mellow Baku perfekt, eftersom även hennes egen musik drar åt det hållet.

– Jag gillar det naturliga soundet man får om man använder bas, trummor och klaviatur. Det ska också helst vara akustisk bas eftersom det ger en varm känsla, menar Mellow Baku.

Hon säger att reggaerytmer är oslagbara för att skapa ett tungt groove, men att jazz och soul ger mer spelrum.

– Jazz och soul ger oändliga möjligheter att jobba kreativt med melodi och bas. Men jag är också inspirerad av världsmusik eftersom den är så mångsidig, berättar Mellow Baku.

Hon gör det mesta själv och har en tydlig DIY-attityd. På debutplattan Patchwork Prophecies, som släpps i maj, har hon skrivit nästan allt material själv. Dessutom säger hon sig inte behöva något skivbolag i ryggen.

– Det enda jag behöver är spelningar och möjligheten att sälja mina låtar. Jag har inte hittat något skivbolag ännu som gör det bättre än jag själv, utan att påverka kreativiteten. Men visst, hittar jag något som passar så vet man aldrig, säger Mellow Baku.

Patchwork Prophecies medverkar flera prominenta musiker, bland annat Steve Nutter och David Anderson, som tidigare spelat med skalegenden Laurel Aitken. Även hennes syster Michie One dyker upp på en av låtarna.

Fram till nu har hon haft fullt upp med att spela in material till debuten och härnäst hägrar spelningar för att marknadsföra materialet.

– De senaste fem åren har jag arbetat som sångerska för andra band på spelningar både live och i studio. Nu håller mitt bokningsbolag på att ordna spelningar för 2010 och 2011. Förhoppningsvis får jag möjlighet att även besöka Sverige, avslutar Mellow Baku.

Sex snabba till Mellow Baku

Bästa artist/grupp?
Bob Marley och Black Uhuru

Bästa reggaeplatta?
Exodus med Bob Marley och Sensemilla med Black Uhuru

Favoritgenre?
Roots och allt som har en spirituell eller dub vibe

Bästa reggaeproducent?
Lee”Scratch” Perry

Bästa skivomslag?
Originalomslaget till The Wailers Catch A Fire

Bästa rytm?
World A Reggae/World Jam och Sleng Teng

1 Comment

Filed under Intervjuer

One response to “Mellow Baku gör det mesta själv

  1. Aldrig hört talas om Mellow Baku tidigare! Låter spännande.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s