Karibiskt gung med Blaak Lung

Reggae från Virgin Islands har vuxit enormt under hela 2000-talet och är i dag en egen genre med förgrundsfigurer som bland annat Midnite.

En som tagit intryck av genren är producenten och sångaren Blaak Lung från Oakland i Kalifornien. Jag snubblade över honom för en tid sedan då jag upptäckte att han producerat Arkaingelles starka debutplatta O’Pen från 2008. Efter lite research visade det sig att han släppt tre plattor i eget namn och producerat artister som Turbulence, Andrew Tosh och Batch. Dessutom driver han egna skivbolaget Green Sphere Records.

Nyligen nådde hans fjärde platta Rooted In Inity skivdiskarna. En traditionell och gemytlig bekantskap i Virgin Island-skolan.

Det som får Rooted In Inity att sticka ut är Blaak Lungs sångstil. Slår man ihop Linton Kwesi Johnson och Kiddus I hamnar man någonstans i närheten. Emellanåt fungerar det riktigt bra, exempelvis i vackra titelspåret och i 10,000 Chariots, där han får till en skön domedagskänsla.

Rooted In Inity kommer inte att vinna några stora priser, men gillar du Virgin Island-reggae så kan Blaak Lung vara ett välförtjänt tillskott i skivsamlingen.

Leave a comment

Filed under Recensioner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s