Winston Jarrett tillbaka till rötterna

Winston Jarrett har en karriär längre än många andra artister. Även om han varit med sedan 60-talet har han dock inte släppt särskilt många plattor.

Hans storhetstid kan delas in i två faser. Under ett par år på 60-talet var han med i The Flames som spelade tillsammans med Alton Ellis på hitlåtar som Rocksteady, Dance Crasher och Cry Tough.

Nästa fas var på 70-talet som solosångare. Det var då han var som bäst och hördes mest. Plattor som Man of the Ghetto, Wise Man och Ranking Ghetto Style bör finnas i varje roots-konnässörs skivsamling. Lyckas man inte lägga vantarna på de guldklimparna funkar samlingarna Rise Up och Survival is the Game som hedervärda substitut.

Winston Jarretts senaste platta bär den märkliga titeln Bushwackers Gangbangers och är den första sedan den Jah Shaka-producerade Children of the Ghetto från 2006. Det var en hyfsad platta av klassiskt Jah Shaka-snitt.

Bushwackers Gangbangers har ett helt annat sound. Till skillnad från Children of the Ghetto är nya plattan huvudsakligen inspelad med live-instrument, bland annat tillsammans med Sly Dunbar, Robbie Shakespear och Earl ”Chinna” Smith.

Winston Jarretts röst låter fortfarande som på glansdagarna och lirar bra med den varma ljudbilden med tydliga influenser från 70-talsroots. Lyssna exempelvis på titelspåret eller Lucy Underwood. Båda följs av dubversioner som hade tjänat på mer kreativitet. Nu blir det nästan som instrumentalversioner.

Plattan har hela 19 låtar, varav tre är bonusspår inspelade på 70-talet och lider av kraftigt dåligt ljud, vilket också är ett problem på några andra låtar, exempelvis Montpellier Collie och Work for Your Money. Hade man sorterat bort de fem låtarna hade plattan varit en bättre helhetsupplevelse.

Leave a comment

Filed under Recensioner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s