Natty King briljerar

Natty King är tillbaka med en ny fullängdare. Born To Be Free är hans andra sedan debuten No Guns To Town från 2005.

Även om han inte släppt några fullängdare har han inte legat på latsidan, det visar inte minst singelsamlingen Trodding från i fjol. 2008 släppte han också hyllade Real Herbalist, en singel som producerades av House of Riddim, gänget som även ligger bakom stora delar av Born To Be Free. Förväntningarna från min sida är minst sagt höga eftersom just den låten är en av mina favoriter från 2000-talets första decennium.

Nya plattan innehåller 16 spår varav ett antal är kända sedan tidigare, bland annat ovan nämnda Real Herbalist samt The Truth och den Bassrunner-producerade tungviktaren Purge DemPrisonbreak-rytmen. Resten är nytt och låter ungefär som man kan förvänta sig – välproducerad one drop med en hiphop-influens här och en nyabinghi-influens där.

Natty King har ett särpräglat uttryckssätt och hans wailande och rösttrixande funkar utmärkt. Han har influenser från både Dennis Brown och Michael ”Mykal” Rose, men lyckas ändå skapa en egen stil. Personligen tycker jag att han ibland blir väl nasal, men han har också en innerlighet få sångare kommer i närheten av. Lyssna bara på sorgliga Care For Life, där det låter som att är på väg att falla i tårar.

Men trots den ibland något nasala sången, så är det här en platta som sannolikt förtjänar en plats på 2010-års topplistor. Natty King och House of Riddim har gjort en riktigt bra platta.

1 Comment

Filed under Recensioner

One response to “Natty King briljerar

  1. Pingback: Half year report – best albums and tunes yet « Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s