Mer hiphop än reggae från Nas och Damian Marley

Så har den äntligen kommit. Rykten om en platta med Nas och Damian Marley har florerat ända sedan samarbetet Road To Zion från 2005, och i april förra året bekräftades det av Nas.

Förväntningarna på Distant Relatives har varit höga och singlarna har lovat gott. Framför allt öppningsspåret As We Enter som bjöd på både orgel à la The Doors och feta hockeykörer. Andrasingeln Land of Promise fick det också att vattnas i munnen. Den tuffa rytmen, baserad på Aswads Love Fire och Dennis Browns Land of Promise, visar hur tung roots reggae kan vara.

Den tredje singeln Friends släpptes härom dagen och är betydligt lugnare än sina föregångare. Rytmen är huvudsakligen hiphopbaserad, och när jag lyssnat igenom hela plattan så är faktiskt Friends mest representativ för den övergripande känslan. Distant Relatives är betydligt mer hiphop än reggae. Och ibland är det nästan inte hiphop. Jag kan tänka mig att om Fugees och Massive Attack hade hängt i en studio i Addis Abeba, så hade rytmerna kunnat låta ungefär så här.

Distant Relatives
är baserad runt Afrika och har budskap om att alla människor hör ihop, därav titeln. Damian Marley för in sin fars budskap i 2000-talet. Och ärligt talat så är det uppfriskande med omväxling. Här finns inga gräs- eller vapenhyllningar.

Plattan är producerad av Damian Marley, men på några spår har halvbrorsan Stephen hoppat in. Därför är det lite förvånande att skivan andas så mycket New York, vilket i vanliga fall får mig att rygga tillbaka. Men den här gången funkar det ruskigt bra. Mestadels i alla fall. Produktionen är kanske väl slick på sina ställen och texterna om Afrika kan kännas klyschiga. Dessutom frossas det i gitarr åtminstone två gånger för mycket.

Men det finns gott om snygga samplingar och sköna beats. Lyssna exempelvis på pianodrivna My Generation med Joss Stone eller de elaka slagverkarna i Tribes At War, som för övrigt är plattans kanske bästa spår.

Distant Relatives kommer att locka både kepsar och dreads. Men för de mest inbitna traditionalisterna rekommenderar jag en provlyssning före köp.

Skivan finns i butik tisdagen den 18 maj.

9 Comments

Filed under Recensioner

9 responses to “Mer hiphop än reggae från Nas och Damian Marley

  1. Pingback: Half year report – best albums and tunes yet « Reggaemani

  2. Pingback: Reggae Grammy is a joke | Reggaemani

  3. Pingback: Reggaemani’s best albums in 2010 | Reggaemani

  4. Pingback: Stephen Marley waters the roots of reggae | Reggaemani

  5. Pingback: Stephen Marley takes tender care of roots reggae | Reggaemani

  6. Pingback: Too many cooks spoil SuperHeavy | Reggaemani

  7. Pingback: Reggaemani celebrates Jamaica’s 50th anniversary – 2003-2012 | Reggaemani

  8. Pingback: Joss Stone and Damian Marley make sweet reggae music | Reggaemani

  9. Pingback: Damian Marley drops new album in October | Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s