Chezidek lyckas igen

I höstas släppte Chezidek I Grade. En skiva som tog sig in på min topp tio lista över årets bästa plattor. Sju månader senare slår han till igen. Nu ännu starkare.

Nya Judgement Time – den åttonde i ordningen – har spelats in tillsammans med holländska Not Easy At All Productions och skivbolaget JahSolidRock, som drivs av sångaren Benaïssa. Och de har gjort ett fantastiskt jobb med både Chezideks sköra röst och arrangemangen. Framför allt är många av blåsarrangemangen brutalt bra.

Judgement Time är inspelad med live instrument och bygger på nya, fräscha rytmer. Här finns inga relicks, något ganska ovanligt i dag.

Ett av Chezideks starkaste kort är gräshyllningar. Hans Leave the Trees är en av de bästa låtarna från 2000-talets första tio år. Ganja Tree från nya plattan är också en välskriven och välsjungen hyllning. Men Judgement Time innehåller mer än så. Mycket mer. Exempelvis följs sex av låtarna av instrumentala versioner. Och de låtarna byggs in i varandra, så att lyssnaren inte tappar fokus.

Bäst blir det i Live & Learn och i Walk With JahCollie Weed riddim, som släpptes innan plattan. Redan då kunde man ana att det var något stort på gång. Burning Fire, vars gitarrslinga för tankarna till Dennis Browns Westbound Train, är också ett av de starkaste korten.

Det här är reggae från den gamla skolan, men utan att någonsin låta tråkigt eller mossigt. Precis så här låter modern roots när den är som allra bäst. Judgement Time är utan tvekan årets bästa platta så här långt.

8 Comments

Filed under Recensioner

8 responses to “Chezidek lyckas igen

  1. Pingback: Half year report – best albums and tunes yet « Reggaemani

  2. Pingback: Listen to Apple Gabriel’s teachings « Reggaemani

  3. Pingback: Reggae Grammy is a joke | Reggaemani

  4. Pingback: Reggaemani’s best albums in 2010 | Reggaemani

  5. Pingback: Reggaemani celebrates two year anniversary | Reggaemani

  6. Pingback: A perfect fit for Earl Sixteen | Reggaemani

  7. Pingback: Chezidek returns with another rock solid scorcher | Reggaemani

  8. Pingback: Top 25 reggae albums 2013 | Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s