Capletons eld brinner ut

För ett år sedan skrev jag krönikan ”Unga arga män, gamla lugna gubbar”. Tesen var ungefär ju äldre desto mjäkigare.

Det stämmer in på fyrtioplussaren Capleton. Nya plattan I-Ternal Fire – den första på sex år – är lugnare än någonsin. För de som följt honom har utvecklingen kanske varit naturlig – han har blivit lugnare och lugnare för varje platta under 2000-talet. Men I-ternal Fire är dessvärre provocerande mjäkig. På Reign of Fire från 2004 fanns tendenser till en velourfarsa, men jag trodde inte att det skulle gå så här långt. Borta är högoktaniga dancehallpärlor som Real Hot och tunga rootsdängor som That Day Will Come.

Visst, det finns bra låtar på I-Ternal Fire, men det är långt mellan guldklimparna. Acres, på rytmen Indescretions producerad av Shane C. Brown, släpptes förra året och är plattans starkaste spår. Them Get Corel blandar spansk gitarr med nyabinghi och funkar faktiskt ganska bra. When I Come To Town har bra verser, men brister i refrängen eftersom Capleton envisas med att sjunga. Det här är ett problem på flera låtar. Han är en tung deejay med en stenbrottsröst av det elakare slaget när han tar i. Men sjunga kan han inte.

De största problemen finns i balladerna. Och de är alldeles för många. Mammahyllningen Mama You Strong, med sina plastiga syntar, är ingen av hans bättre låtar i karriären.

Faktum är att han inte ens lyckas göra en särskilt bra version av Kemar ”Flava” McGregors monsterrytm Rub A Dub från 2008.

Capleton har gått från att hälla bensin på en majbrasa till att lägga pinnar på en lägereld. Han måste få bättre fjutt på glöden. More fire!

8 Comments

Filed under Recensioner

8 responses to “Capletons eld brinner ut

 1. Låter onekligen illabådande… och jag som väntat så otåligt på denna också! Hade hoppats han skulle ta igen rejält och låga på lika ändlöst som titeln insinuerar, men används utrymmet som du beskriver är det bekymrande. Verkligen tråkigt, i och med att jag trots allt tycker Capleton tillhör den ringa skara deejay’s var röster faktiskt blivit allt starkare och fylligare med tiden.

  • reggaemani

   Ja, du kanske får en annan bild när du lyssnat på I-ternal Fire. Jag hade höga förväntningar eftersom att Acres är en fantastisk låt, men Capleton levde inte upp till dem tyvärr.

   Vore kul att höra din bild av plattan. Hör gärna av dig via mejl eller kommentar. / Erik

 2. Det är samma här; hans strålande åstadkommande med “Acres” ledde föreställningarna till ett album av samma prägel.

  Yeah, jag kan absolut låta dig veta vad jag tycker. Antar emellertid att det får vänta drygt en månad eftersom jag inte tror skivan släpps förrän i juli. Men jag kan återkomma med mina tankar då, på ett eller annat sätt.

  • reggaemani

   I-Ternal Fire ska enligt VP släppas på cd den 14/6. Så om det inte ändrats behöver du bara vänta en knapp vecka. På iTunes finns den sedan 31/5. / Erik

 3. Jag är osäker på om det stämmer. Nästan alla butiker jag kollat säger den 6 juli, fast det kan ju hända att den dyker upp tidigare. Hoppas det.

  • reggaemani

   Du har rätt. Har kollat VP igen nu och de måste ha flyttat datumet till 6 juli. Segt. / Erik

 4. Pingback: Luciano toughens up on United States of Africa « Reggaemani

 5. Pingback: Reggaemani’s best albums in 2010 | Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s