Sånglektioner för Gyptian

Gyptians senaste singel Hold Yuh klättrar på listor världen över. Det är en trevlig historia med en sällsynt catchy pianoslinga.

Ungefär samtidigt som Hold Yuh nådde skivdiskarna passade producenten Kemal ”Flava” McGregor på att släppa en samling Gyptian-låtar från de senaste åren.

Revelations heter samlingen och innehåller 14 låtar som alla bär tydliga spår av Kemal McGregors produktionsstil – mjuk och lugn med tydlig balladkänsla. Inga tuffa dancehallrytmer eller galna idéer med andra ord.

Jag har förstått att Kemal McGregor är en uppskattad producent och att Gyptian är en populär sångare. Men jag hajar inte deras storhet. Den här plattan är osannolikt ojämn, och mycket handlar om Gyptians röst som sällan håller genom en hel låt. Ojämnheten kan bero på att det är en samling låtar från olika perioder, men det ursäktar ändå inte.

Ett antal av låtarna håller hög klass, exempelvis titellåten Revelations, en uppdaterad version av Fade Away rytmen, och Rude Boy Shuffling, en duett med Duane Stephenson som sjunger skjortan av Gyptian.

Men det finns gott om dikeskörningar och många vita linnekostymer. Exempelvis sötsliskiga Togetherness, ett samarbete med Chezidek, Norris Man, Lutan Fyah och Perfect. I singjaypartierna funkar den, men när Gyptian och Chezidek står framför mikrofonen så undrar jag vilket fyllo som gav dem skivkontrakt. Det finns kanske någon form av innerlighet i deras röster, men den kommer inte till sin rätt här.

Gyptian måste hantera sin röst med yttersta varsamhet. Ska han leka Usher och waila behöver han träffa en sångpedagog eller en arbeta med en producent som vet var han ska sätta stopp.

Leave a comment

Filed under Recensioner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s