Reggaens drottningar tar allt mer plats

marcia_griffithsStora delar av musikbranschen är mansdominerad. Tänk bara på sådana tokmanliga genrer som hip-hop och hårdrock (glamrock naturligtvis undantaget).

Reggaen är inget undantag. Det finns ytterst få – om ens någon – världsberömd reggaesångerska.

Den jag direkt funderar på är Rita Marley, och hon är egentligen mest känd som Bob Marleys hustru snarare än sin egen karriär. Visst, hon var en tredjedel av I Threes och gjorde även gräsklassikern One Draw, men inte mycket mer än så.

En av de första reggaesångerskorna var framlidna Anita ”Marguerita” Mahfood. Hon spelade inte in mycket, men hann bland annat göra Woman a Come som släpptes i mitten av 60-talet. Marguerita är inte mest känd för sin musik – ärligt talat var hon en rätt usel sångerska – utan för att ha bragts om livet av Skatalites-trombonisten Don Drummond.

Efter Marguerita klev ett antal riktigt duktiga sångerskor fram i rampljuset. Marcia Griffiths tog täten och bär i dag ibland titeln The First Lady of Reggae. Hon hade under 60- och 70-talen hitlåtar som Feel Like Jumping samt Bob Andy-duetten Young, Gifted & Black.

Tillsammans med Marcia Griffiths fanns även Joya Landis, Nora Dean och Phyllis Dillon. Den här kvartetten utökades med åren och sångerskor som Judy Mowatt och Susan Cadogan tillkom.

Men där slutar listan över 1900-talets mer kända kvinnliga reggaeartister. Visst bjöd både 80-och 90-talen på några mer uppmärksammade talanger, men ingen som kom i närheten av 60- och 70-talets drottningar.

Det finns dock positiva tecken på en att något har hänt, eller håller på att hända, inom den moderna reggaen. Alaine, Etana, Tami Chynn, Dezarie, Tessanne Chin, Tanya Stephens och Ce’Cile samt de båda drottningarna Omega och Ifrica är bara några namn som klättrat på topplistorna.

Antalet sångerskor som klivit fram under 00-talet är nästan större än under hela 1900-talet.etana

Det är en fantastisk utveckling som jag hoppas fortsätter och inte låter sig stoppas av den rådande manliga dominansen inom reggaen.

Nyfiken hur reggaens drottningar låter? Ladda in den här Spotify-spellistan så får du höra klassiker som Champion Lover med Deborahe Glasgow och Hurt so Good med Susan Cadogan samt mer okända guldkorn som Shining Light med Queen Omega och Woman of the Ghetto med Hortense Ellis.

2 Comments

Filed under Krönikor

2 responses to “Reggaens drottningar tar allt mer plats

  1. Jag kan bara instämma i din förhoppning inför framtiden.

  2. Pingback: Reggaemanis bästa låtar 2009 « Reggaemani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s